Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, a demisionat din funcție
Șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, a fost demis din sistemul procuraturii. Un ordin în acest sens a fost semnat luni, 11 aprilie, de către procurorul general interimar Dumitru Robu.
Potrivit procurorei Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG), Igor Popa a fost demis din funcție în baza cererii de demisie și va fi eliberat din funcție începând cu 12 aprilie.
„Procurorul-șef suspendat al Oficiului Ciocana, Igor Popa, a fost eliberat din funcția de procuror, în baza cererii depuse de către acesta, din inițiativa proprie. Un ordin în acest sens a fost emis astăzi 11 aprilie, fiind eliberat începând cu ziua de mâine 12 aprilie”, a comunicat Mariana Cherpec.
Amintim că, la 28 ianuarie curent, procurorii anticorupție au terminat urmărirea penală în cauza penală privind învinuirea procurorului-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, căruia i se impută săvârșirea a cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere.
Igor Popa este învinuit de faptul neincluderii intenționate a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum și la eliberarea și ulterior angajarea în funcție din ianuarie 2020, privind imobilele deținute de concubina acestuia, care reprezentau spațiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ținând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale.
Concomitent, în procesul punerii sub învinuire, în privința persoanei învinuire a fost luată obligarea de a se prezenta în fața procurorului și a instanței de judecată.
„Remarcăm că, în procedura procurorilor anticorupție în proces de investigare se află o altă cauză penală pornită în privința procurorului-șef suspendat al Oficiului Ciocana municipiul Chișinău, învinuit pe faptul îmbogățirii ilicite, infracțiune prevăzută de art. 330/2 din Codul penal”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Procurorii menționează că, la această etapă, urmărirea penală este completă, sunt administrate probe suficiente, concludente și relevante în vederea întocmirii rechizitoriului și expedierii dosarului penal în instanța de judecată.