Care este diferența dintre anxietate și atacurile de panică
În opinia cercetătorilor, cele mai afectate sunt persoanele sub 35 de ani, femeile și oamenii care au anumite probleme de sănătate.
Aceștia afirmă că 4 din 100 de persoane suferă de această tulburare fiziologică.
Totuși, anxietatea nu este luată în serios de către specialiștii în domeniu, deoarece această stare este confundată adesea cu atacurile de panică.
Vom încerca să explicăm care este diferența între anxietate și atacurile de panică și ce trebuie sa faci când devii anxios.
Frica și anxietatea se regăsesc în viața fiecărui om, informează pagina MedlinePlus a Bibliotecii Naționale din Statele Unite.
Poți simți anxietate înainte de un test/examen sau atunci când mergi pe o stradă întunecată. Acest tip de anxietate are și un mic avantaj, deoarece uneori ne permite să fim mai atenți și mai grijulii.
Aceste sentimente de neliniște dispar, de obicei, la scurt timp după ce se trece peste situația care a cauzat acest proces.
Dar, pentru milioane de oameni anxietatea nu dispare și se agravează în timp.
Aceste persoane simt dureri în piept si au coșmaruri. De asemenea, poate apărea chiar frica de a-și părăsi locuința.
Totuși, este același lucru ca un atac de panică?
Nu, anxietatea și atacurile de panică diferă între ele.
Cu toate că nu este întotdeauna ușor să distingi simptomele fiecăruia.
Atacurile de panică apar atunci când sistemul nervos se simte în pericol sau amenințat. În aceste momente, apar bătăi rapide ale inimii, insuficiență respiratorie și scădere bruscă a puterii, iar această senzație poate dura câteva minute sau chiar ore.
Există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a nu intra într-o stare de anxietate sau pentru a ieși dintr-o asemenea stare:
1. Faceti modificări în dietă
O dietă echilibrată nu este recomandată doar pentru menținerea greutății în limite normale ci și pentru o stare generală bună de sănătate, fiind confirmată importanța sa ca tehnică de gestionare a anxietății.
Ar trebui să nu vă înfometați și să mâncați întotdeauna micul dejun, să evitați scăderea glicemiei, fapt care ar putea determina apariția de simptome asemanatoare cu cele ale anxietații.
Consumul de alimente bogate în calciu, fosfor și magneziu ajută la reducerea stresului. În acest scop se va evita zaharul rafinat.
2. Reduceți aportul de cofeina – limitați băuturile cofeinizate la una pe zi sau preferati-le pe cele decofeinizate. Cantitățile mari de cofeina vor induce simptome de anxietate și vor declansa insomnii.
3. Vitamina B vă va ajuta în lupta cu tulburările de stres și anxietate. Majoritatea medicilor vor recomanda cresterea aportului de alimente bogate în vitamina B sau administrarea vitaminei sub formă de suplimente.
4. Activitatea fizică este o tehnică de gestionare excelentă pentru stres și anxietate, care ameliorează simptomele acestora. În timpul exercițiilor fizice, se vor elibera endorfine care vor îmbunatăți starea dvs. de spirit.
5. Masajul contribuie la relaxare, reducerea stresului și a nivelurilor de anxietate. Daca vă simțiți anxioși la locul de muncă și nu aveti timp să vizitați un maseur profesionist, faceti un auto-masaj discret cu mainile la nivelul cefei, chiar în biroul dvs.
6. Analizați și luați măsuri pentru rezolvarea problemelor și temerilor dvs. Dacă suferiți de fobii, încercați să vă confruntați cu temerile dvs., dar treptat, cu ajutorul unui profesionist, învatați să acceptați situațiile care vi se par terifiante.
7. Gândiți pozitiv. Înlocuiți gândurile negative cu cele pozitive. Este posibil să fi auzit deja acest sfat, dar aceasta este de fapt o tehnică de genstionare simplă, dar foarte eficientă a anxietății.
Încercați să suprimați gândurile negative, nu subestimati puterea minții. Dvs. mențineți controlul acesteia și puteți să renunțați la gândurile negative și să le înlocuiți cu unele optimiste.
8. Luați măsuri. Daca ați fost diagnosticați cu tulburare de anxietate, luati măsuri: în acest mod va aparea sentimentul de control și se va reduce atât stresul, cât și anxietatea.
Consultați un specialist în sănătate mintală, aderați la un grup de sprijin pentru persoanele cu anxietate, mergeti la sala de sport, faceti exerciții fizice și deja vă puteți considera câstigator în lupta cu anxietatea.
9. Încercați să gestionați momentul în care să vă faceți griji. Mulți oameni se îngrijorează legat de evenimente care se vor desfașura în viitor. De ce să vă faceți griji acum, dacă vă veți îngrijora și mai tarziu?
Dacă aveți posibilitatea, luați măsuri concrete pentru a rezolva o problema, dar nu vă faceti griji excesive întrucât acestea nu vor face altceva decât să crească gradul de anxietate.
10. Exprimați-vă în scris temerile și grijile. O dată ce ați pus totul pe hârtie ați putea afla că vă faceți griji legate de evenimente asupra cărora n-aveți nici un control, dar și legate de probleme nesemnificative. În acest caz, pur și simplu trebuie să încetați să vă mai ingrijorați, să vă pastrați energia și puterea pentru provocările importante din viața dvs.
11. Nu vă faceți griji despre ce cred sau ce spun oamenii despre dvs. Acest lucru este foarte util pentru persoanele care sufera de tulburari de anxietate sociala. Nu aveți nevoie de aprobarea sau amestecul altor persoane pentru ca viața dvs. să devină mai interesantă.
13. Exersați respirația profundă. Acest lucru îl puteți face cu ajutorul specialiștilor. O dată ce veți constata apariția semnelor fizice sau mentale de anxietate sau chiar atac de panică, începeți să respirați adânc.
14. Zâmbiți. Prin zambet se eliberează medicamente naturale în corpul nostru: serotonina și endorfina. Acești hormoni sunt calmante naturale care vor contribui la eliberarea tensiunilor din organism, la relaxarea mușchilor și înlăturarea durerii. Starea negativă de spirit se va transforma instantaneu în buna dispoziție. Zâmbetul este contagios și va stimula sistemul imunitar.
15. Folositi puterea propozițiilor afirmative. Folosind afirmații pozitive pe tot parcursul zilei, veți contribui la lupta împotriva anxietății. În cazul în care preconizați că ați putea avea un atac de panică, repetați în minte frazele: „pot rezolva această problema” și „totul este sub control”. Chiar dacă acest lucru ar putea parea ciudat, vă veți simți mai bine. Atenția dvs. va fi directionată asupra lucrurilor la care vă concentrați.
16. Nu vă victimizati și luptați. Dacă dvs. și familia dvs. aveți o stare buna de sănătate, locuiți într-o țară pasnică și ati fost implicați în vreo catastrofa majoră, atunci nu trebuie să vă faceți griji.
Trebuie să fiți un luptător și să încercați să finalizați sarcinile zilnice fără eforturi, să încercați să le considerați provocări minore, nu ceva pentru care ar trebui să vă îngrijoreze excesiv.
17. Nu vă suprasolicitați. Dacă lucrați 12-14 ore pe zi și nu aveți timp liber, nivelul de stres va creste în mod inevitabil. Este important să vă cunoașteți limitele și să luați măsuri concrete pentru a reduce volumul de muncă, să vă faceți timp pentru relaxare.
20. Concentrați-vă asupra unor lucruri care vă fac placere. Poate ar fi momentul să vă gândiți la ce hobby v-ar placea. Aceasta poate implica posesia unui animal de companie, pictura sau orice altă activitate care v-ar putea ocupa mintea și va îndeparta gândurile negative.
21. Ascultați, citiți sau priviți materiale motivaționale. Pur ți simplu căutați clipuri video cu rol motivațional sau care v-ar putea inspira având ca efect minimizarea grijilor.