Afișul evenimentului Zilelor Filmului American la Chișinău

„Cinematografia este o artă colectivă”. Despre Festivalul Filmului American – de către cine este organizat și care este scopul

Mariana Mereacre

Festivalul are scopul de a  promova cultura americană, lucru de care se ocupă secția Cultură și Presă a Ambasadei Americane. Un  alt motiv este faptul că la moment filme în original practic nu există, ele sunt mai mult dublate și astfel se pierde tradiția și deprinderea de a merge la cinematograf.

 „Cinematografia este o artă colectivă. Emoția pe care o transmite filmul nu poate fi resimțită de unul singur sau în pereche, ci doar în colectiv poți aprecia cu adevărat ceea ce se întâmplă pe ecran. Fiecare ediție are o tematică anume. Înr-un an am prezentat cele mai bune comedii americane, în altul – cele mai bune musical-uri ș.a.m.d. Genericul din acest an este generarea patrimoniului nostru comun. Toți trăim pe acest pământ și anumite evenimente și personaje din trecut, din istorie ne-au marcat pe toți”,  a afirmat Alexandru Leancă, coordonator Programe Culturale a Ambasadei SUA.

Prima ediție a avut loc în 2005, la Cinematograful Flacăra, apoi au urmat câteva ediții la Gaudeamus, după care, de câțiva ani festivalul se desfășoară la Odeon, deoarece este o instituție de stat, se află în centrul orașului și potrivit organizatorilor, instituția este destul de flexibilă la condițiile care i se pun.

Multe filme care sunt procurate au deja subtitrare și în română și în rusă, deoarece deja pentru a șasea ediție festivalul se organizează și la Tiraspol, iar dacă filmele nu dispun de subtitluri, atunci acest lucru se face la Chișinău.

 „Noi avem o licență care a fost negociată de Departamentul de Stat, care ne permite să proiectăm filme pe format DVD sau Blu-ray  pentru audiențe mai mari. Majoritatea filmelor sunt procurate deja subtitrate sau în română, sau în rusă, sau chiar în ambele limbi, pentru că festivalul are loc și la Tiraspol, deja de 6 ani. Nu l-am lansat și la Tiraspol în 2005, din mai multe motive, a fost o anumită rezistență din partea autorităților de acolo”,  ne-a mai spus Alexandru Leancă.

Doritori de a viziona filme sunt mulți, din această cauză sălile de fiecare dată sunt pline, uneori putem vedea și spectatori stând în picioare sau așezați pe scările sălii de cinema. Olga Chișchin, o spectatoare care a venit cu cei doi copii ai săi, spune:

„Este foarte bine că se organizează asemenea festivaluri, pentru că acestea oferă posibilitatea fiecăruia de a veni la cinema, astfel încât intrarea este gratuită. Mă bucur că în program sunt și desene animate, deoarece am putut să aduc și copiii”.

Festivalul se intenționează să aibă loc și la anul dacă va fi finanțare, astfel, dacă se va dispune de bugetul necesar se va organiza și a douăsprezecea ediție.