De ce inima simbolizează dragostea?
Nimeni nu poate spune exact când a apărut simbolul inimii ca semn al iubirii. Unii consideră că pictograma simbol a derivat de la forma de frunze de iederă, care sunt asociate cu fidelitatea, în timp ce alţii susţin că este modelat după sânii, fesele sau alte părţi ale anatomiei umane.
Teoria Silphium – o specie de fenicul gigant, care creştea odată pe coasta Africii de Nord. Grecii antici şi romanii utilizau silphiumul atât ca pe o aromă alimentară cât şi ca pe un medicament minune, asemeni siropului pentru tuse, fiind faimos însă şi pentru capacităţile sale deosebite de contracepţie.
Scriitorii şi poeţii antici apreciau planta pentru puterile sale contraceptive. Silphiumul devenise atât de popular încât a ajuns să fie cultivat pe suprafeţe extinse. Păstăile Silphiumului seamăna izbitor cu simbolul inimii moderne, fiind asociată de multe ori cu simbolul dragoste şi sexului. Oraşul antic Cirene, care s-a îmbogăţit din comerţul cu silphium, a pus forma inimii pe banii emişi.
Având în vedere că inima omului a fost mult timp asociată cu emoţii şi plăcere, forma a fost în cele din urmă ”votată” ca un simbol al romantismului şi dragostei medievale. Simbolul a devenit deosebit de popular în timpul Renaşterii, când a fost utilizat în arta religioasă, ilustrând inima lui Hristos şi ca una dintre cele patru simboluri din cărţile de joc.
Aatăzi inima a devenit ca motiv, simbol pentru felicitările de Ziua Îndrăgostiţilor.