Detalii despre atacul armat de la San Bernardino
O declarație înspăimântătoare a fost facută de un bărbat pentru un post de televiziune local, precum că fiica sa i-a trimis acest mesaj:
Atac armat la mine la muncă. Oameni impușcați. Suntem în birouri, așteptând polițiștii. Roagă-te pentru noi.
Totodată, un alt bărbat a declarat pentru CNN:
Un bărbat a intrat lângă biroul ei și a început să tragă cu arma. Soția mea a văzut oameni prăbușiți la pământ. Tot ce a auzit a fost zgomotul împușcăturilor. Ea lucrează la Inland Regional Centre. Lucrează cu copii cu dizabilități de învățare.
În clădire lucrează aproximativ 600 de oameni. Autoritățile au început să evacueze zona. Oamenii au fost duși pe un teren de golf, unde primeau îngrijiri medicale.
Atacatorii au fugit de la fața locului cu un SUV negru, iar poliția a ridicat un elicopter să survoleze deasupra arterelor principale. Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra vehiculului de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă, au fost ucişi.
Barack Obama a declarat într-un interviu că sunt prea multe incidente armate pe teritoriul SUA.
Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite (FBI) a calificat atacul drept „act de terorism”, Tashfeen Malik fiind suspectat că a jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI). Militanţii grupării teroriste au afirmat la postul lor de radio, că cei doi autori ai atacului armat erau „susţinători” ai organizaţiei. „Ne rugăm la Allah să-i accepte ca martiri”, a relatat postul de radio oficial al grupării Stat Islamic, al-Bayan.
În cursul atacului din orăşelul californian San Bernardino, Tashfeen Malik a postat pe Facebook un mesaj de loialitate faţă de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, au afirmat anterior trei oficiali din cadrul investigaţiei citaţi de CNN. Facebook a informat ulterior că a şters mesajul, deoarece încălca standardele ce interzic promovarea terorismului sau elogierea violenţei.
Este cel mai grav atentat de pe teritoriul Statelor Unite după cel din septembrie 2001.
Vezi și: FBI-ul cere ajutorul celor de la Apple
Reacția Apple la cererea FBI-ului de a debloca iPhone-ul unui terorist