Banca Naţională a Moldovei

Parlamentul a votat viceguvernatorii BNM

Corina Bezer

În funcţia de prim-viceguvernator al BNM şi vicepreşedinte al Consiliului de supraveghere a fost numit Vladimir Munteanu, iar în  funcţia de viceguvernator al BNM şi membru al Consiliului de supraveghere a fost numită Cristina Harea.

Vladimir Munteanu a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea de Economie. În perioada anilor 1992-2000 a activat în cadrul Băncii Naţionale a Moldovei. Ulterior, Munteanu a deţinut funcţia de consultant pentru directorii executivi regionali la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Cristina Harea este șef de investiții în cadrul companiei Gazelle Finance, un fond specializat de investiții. Totodată, aceasta ocupă funcția de președinte a Camerei de Comerț Americane din Moldova și este vicepreședintele Consiliului unei bănci din Moldova.

Potrivit șefului BNM, Sergiu Cioclea, persoanele înaintate Legislativului au experiență necesară pentru ocuparea funcției la care au fost propuse.

„Domnul Munteanu este un produs al Băncii Naționale în perioada cea glorioasă când ea a fost temelia stabilității financiare. Doamna Harea este un produs mai atipic, dar absolut legitim. Ea este din sistemul bancar, dar din domeniul de supraveghere. Am văzut că este un domeniu foarte important pentru țara noastră, a declarat Sergiu Cioclea.”

Precizăm că numirea viceguvernatorilor BNM a fost una din precondițiile înaintate de Fondul Monetar Internaţional.