Lucia Stegarescu

Poezia – pasiunea ce a făcut-o pe Lucia Stegarescu să scrie 2 cărți

Zina Darii

Cum și când s-a început totul?

Am început să scriu din clasa a 2-a, a 3-a. După ceva timp am participat la numeroase concursuri regionale și naționale, printre cele mai importante fiind ,,Ars Adolescentina”, Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă, ,,Romeo și Julieta la Mizil”, Concursul de Poezie din cadrul Cenaclului Literar ,,Iulia Hașdeu” de la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

Cine este generatorul tău de idei?

Viața mă inspiră, mă inspiră tot ceea ce face parte din lumea mea, din jurul meu, din societate. Mă inspiră lucrurile frumoase și mai ales valorile spirituale, cele pe care ar trebui să le posedăm cu toții: dragostea, patriotismul, speranța, credința.

Câte cărți ai scris și când le-ai publicat?

Prima plachetă de versuri, intitulată ,,Lacrimă de soare”, a apărut în 2012, sub lumina tiparului editurii Pontos. Cea de-a doua carte apărută în anul 2014 se numește ,,Mi-e dor de îngeri” și conține poezie și proză în limba română, dar sunt și câteva lucrări în limba franceză.

Știu că ești studentă, scrii, pe lângă asta mai faci și voluntariat. Mai ai și timp liber?

Îmi fac studiile la Facultatea de Litere, USM, specialitatea: Limbă și iteratură română – limbă engleză. Pe lângă studii, fac voluntariat în cadrul Mișcării Civice Tinerii Moldovei. Acest ONG nu este pentru mine doar o asociație, este o familie, este parte importantă din viața mea, iar tot timpul liber mi-l dedic acțiunilor de voluntariat în această echipă frumoasă, Tinerii Moldovei. Scopul primordial al acestei Mișcări Civice este asigurarea unui trai mai bun pentru toți cetățenii Republicii Moldova, iar unica soluție prin care se poate realiza aceasta este reunirea cu patria-mamă, cu România. În acest sens, zi de zi organizăm activități, evenimente pentru tineri, astfel ca să devenim actorul numărul 1 în societate și să ne realizăm marele obiectiv, marele ideal străbun – reântregirea națiunii românești. Și până la urmă Tinerii Moldovei nu înseamnă doar acțiuni, înseamnă și distracție, înseamnă călătorii numeroase în întreg spațiul carpato-dunărean.

Dece ai renunțat la studiile peste hotare?

Într-adevăr, am renunțat la un vis mare pe care l-am avut din copilărie, să merg la studii în Franța. Și am renunțat de bună voie, pentru că îmi iubesc patria, pentru că am realizat că altfel nu se mai poate de trăit decât prin dobândirea dreptului istoric de a fi împreună, or, asta înseamnă un popor puternic, să fie unitar așa cum este firesc. Iată de ce am rămas să-mi fac fac studiile acasă, pentru a fi de față la realizarea Unirii, căci acest proces este inevitabil și este tot mai aproape spre a fi împlinit.

Ce planuri de viitor ai?

Un singur plan îl am la zi, acel pe care l-am menționat deja – să fac Unirea. Bineînțeles că visez și o carieră să am, iar aceasta mi-aș dori să fie în domeniul social, al jurnalismului, dar încă nu pot spune cu fermitate ce mi-aș dori să fac pe viitor, căci îmi doresc să îmbrățișez mai multe profesii, ceea ce-mi crează o ușoară confuzie în alegerea carierei mele. 

Pasiunea pentru scris o vezi și ca pe meserie?

Da, de ce nu? Poate nu neapărat doar în stilul beletristic, ci şi în cel publicistic, având o pasiune şi pentru acest domeniu.