Conferință

CONFERINȚĂ: Accesul la informație, o problemă actuală

Corina Bezer

Zeci de studenți au participat astăzi la Conferința anuală „Accesul la informație și transparența în procesul decizional: legislație, realitate, perspective”, ediția a treisprezecea.Tema conferinței a vizat Ratificarea și intrarea în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind accesul la informație: noi provocări și oportunități pentru Republica Moldova. 

În cadrul evenimentului au fost abordate următoarele subiecte: 

  • Prevederi-cheie ale Convenției. Aspecte comparative cu legislația de la noi.
  • Practica altor țări în domeniul legiferării și implementării accesului la informație.
  • Informațiile cu accesibilitate limitată.
  • Necesitatea elaborării unui Plan de acțiuni pe țară pentru aplicarea Convenției Consiliului Europei privind accesul la documentele publice, inclusiv: reexaminarea integrală a prevederilor legislative, modificarea și ajustarea acestora, în caz de necesitate, cu prevederile Convenției; modificarea și completarea Legii privind accesul la informație sau elaborarea unei Noi redacții, conform practicii internaționale și în rezultatul dezvoltării tehnologiilor informaționale.

 Există principiul, dacă nu cunoști legea nu înseamnă că ești absolvit de responsabilitate, prin urmare sunt niște chestii pe care trebuie să le cunoaște-ți și asemena gen de conferințe vin doar să suplineasă efortul profesorilor pe care-l fac zi de zi, în a vă familiariza cu prevederi legale și cu prevederile convențiilor internaționale, a declarat Igor Volnițchi, ziarist, scriitor.

Totodată, au fost lansate discuții privind aderarea voluntarilor la Grupul de lucru al Centrului „Acces-info” pentru elaborarea proiectului de ajustare a legislației în domeniul accesului la informație la prevederile Convenției. La dialog, au participat experți în domeniul accesului la informație, reprezentanți ai autorităților publice, jurnaliști, juriști, studenți și alți specialiști aferenți domeniului dat.

Tema discutată de azi, este una imens importantă. Eu personal cred că țara noastră, în special ultimii ani, are probleme enorme cu accesul la informație, secretizarea excesivă, absolutizarea secretului datelor personale și vina acestuia îi aparține Centrului pentru protecția datelor cu caracter personal, a menționat Petru Macovei, Asociația Presei Independente.

Evenimentul a fost organizat de Centrul „Acces-info” și Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Autor: Alina Frunza