Fenomenul care a ucis aproape 26.000 de oameni
14.000 de oameni au murit, iar 150.000 au suferit infecţii respiratorii. Pe termen lung, se estimează că aproximativ 12.000 de oameni au murit din cauza efectelor ceţii din acea lună. De asemenea, şi animalele au fost afectate. O echipă formată din oameni de ştiinţă chinezi, americani şi britanici au reprodus in laborator ceaţa şi au comparat-o cu înregistrările condiţiilor atmosferice din 2 oraşe extrem de poluate din China, Beijing şi Xi`an.
Sulfaţii sunt o componentă cheie a ceţii din Londra, oferindu-i caracteristici toxice şi făcând-o urât mirositoare. Astfel, este corect să afirmăm că ceaţa din Londra este cauzată de emisiile de dioxid de sulf de către coşurile de fum ale locuinţelor sau provenite din industrie. Totuşi, de ce dioxidul de sulf se transformă în acid sulfuric rămâne un mister.
Cercetătorii au concluzionat că: ”Credem că am reuşit să rezolvăm misterul straniului fenomen ce a avut loc în Londra în anul 1952 şi, de asemena, am oferit Chinei câteva idei despre cum să mărească calitatea aerului. Reducerea emisiilor de oxizi de azot şi de amoniac întrerup procesul de formare al sulfaţilor ”.