INTERVIU// Cel mai rapid primar din lume
Își dedică timpul pasiunilor sale: motocicletele și muzica, deoarece când a fost primar în satul Ulmu, raionul Ialoveni, acesta își dedica 24 de ore din 24 satului natal. La cei 28 de ani, tenorul își dorește să facă înconjurul lumii pe motocicletă. Prietenii îi spun că „e un nebun de legat”, deoarece în ultima sa călătorie a ajuns până la hotarele Africii.
Ce face Sergiu Braga zi de zi?
Tot timpul îl petrec cu motocicleta, exersez pe plan muzical și călătoresc. Recent chiar m-am întors dintr-o călătorie ce a durat o lună. Mai fac parte dintr-un club de motocicliști numit „Dacii Liberi” RC format din 8 membri. Suntem pasionați de plimbări lungi cu motocicletele și tragere de elită.
Unde ai călătorit?
Cel mai frecvent călătoresc în România și anume Transfăgărășan, TransAlpina, TransRarău și TransBucegi. Am fost cu câțiva prieteni într-un tur al Europei.
Până unde ai vrea sa ajungi cu motocicleta?
Giro del Mondo. Înconjurul lumii, asta am ca scop.
Care este ultima destinatie unde ai ajuns cu în acest tur?
Cel mai departe a fost Sicilia, de la Chișinău 3000km ca depărtare pe uscat, ăsta e recrordul meu. Am vrut pe continentul African să ajung. Nu am ajuns din motiv că puteam să am probleme cu pașaportul pe care îl aveam. În mai puțin de 6 luni expira, iar la întoarcere puteam fi reținut pentru a-mi perfecta actele.
Ce bagaje aveai cu tine?
Aveam tot! „O casă cu două camere și garaj”, care se numește cort. Am avut un pat, două tipuri de aragaz, toate sculele pentru motocicletă, două cauciucuri de rezervă pentru munți, am avut rezerve de apa vreo 3, 4 litri, vreo 5kg de cartofi. O bucurie mare..! Am avut masă, un covoraș de plajă, un sac de dormit. Am avut chiar și scafandru pentru diving cu mine. M-am pornit la drum ca un gospodar adevărat.
Care sunt cele mai stranii locuri unde ai dormit?
În Munții Carpați, pe o plaja din Puglia, sudul Italiei, în Muntii Balcani cu șerpi. În Grecia m-am întâlnit și cu ursul. L-am văzut de la departare, însă noaptea putea fi un pericol pentru mine.
Ce activități ai mai făcut pe parcursul călătoriei?
În călătoria asta intră nopți petrecute prin munți. Sunt pasionat de natură, de scufundări, diving și free diving. Cu toate că organismul meu nu este încă pregătit pentru scufundări. Apneea pentru mine e un moment de reculegere. Când fac scufundarea mă gândesc la un singur lucru, să rezist mai mult sub apă. Rezist aproximativ 50 de secunde. Asta e puțin,dar mă antrenez. E un gen diferit de activitate față de motociclete. Dar medicii mi-au recomandat să fac aceste scufundări pentru că eu continui să mă reabilitaz după un accidentul suferit în 2011.
Până la accident ai fost un om, iar după cu totul alt cineva. Practic te-ai nascut a doua oară. Cum se explică acest lucru?
A fost cel mai mare accident din viata mea. Mi-am văzut picioarele lângă cap. S-a întâmplat pe 2 aprilie 2011. Pot spune ca ziua aceea a devenit ziua mea de naștere. Iată în curând o voi serba. Frumoasă dată!
Ce te-a făcut să urci din nou pe motocicletă, dacă tot te-a facut să vezi moartea cu ochii?
Pentru mine motocicleta este viață și moarte. Este moarte pentru că avea să mă omoare și viață, fiindcă datorită ei nu am lăsat mâinile jos. Mi-am dorit foarte mult să merg din nou pe motocicletă. Într-adevar m-a facut să continui să lupt.
Cum a fost perioada respectivă pentru tine?
A fost foarte greu. Eu eram militar înainte, făceam mișcare foarte multă și într-o zi totul s-a oprit. Dar mi-am dorit mult să pot merge din nou. Am lucrat cu mine la nivel psihologic. Faptul că-mi doream să fiu din nou biker m-a motivat să-mi revin.
Câte motociclete ai la moment?
Acum am 20. De fapt eu colecționez motoare.
Daca ar fi sa numărăm câte motociclete ai avut până acum, cam câte ar fi la număr?
Peste 80 de motociclete moderne. Dar de condus, în jur de 200.
Ce model de motocicletă ai acum?
Acum am un BMW R1200 GS Adventure. Am o poveste interesantă cu această motocicletă. Mai înainte am avut un câine la care am ținut foarte mult. Lui îi plăceau plimbările, cum e o vorba în popor îi plăcea să „umble brambura”. Îl chema Garfield. Iată că în cinstea câinelui, am numit-o Garfield pe motocicleta mea. Apoi am redenumit-o și i-am spus Hans Zimmer, care este un mare compozitor austriac. Am numit-o așa pentru că am făcut asociere între muzică și motociclete. Hans Zimmer prin muzica lui te poate duce într-o lume imaginară, iar motocicleta aceasta îmi realizează visele.
De unde se trage talentul tău pentru muzică?
Bănuiesc că de la bunei.
Tu de fapt cum ai descoperit că ai voce de tenor?
Eu voce am demult, dar nu știam. Nici acum nu știu ce fel de voce am. Profesorul de la canto îmi spune mereu: „Sergiu, eu nu înțeleg ce voce ai tu!”. Trebuie să mă axez pe un anumit nivel al timbrului vocal. Și dacă am ales ca să fiu tenor, atunci trebuie să exersez în sfera asta. De când eram militar am observat ceva tangențe cu muzica. Pur și simplu eu n-am știut și n-am crezut că aș putea face muzică din asta.
Cum te pregătești la moment pentru muzică?
Fac școală de muzică, care cuprinde mai mult pian, canto, cor, solfegiu. Înainte aveam acasă un studio improvizat unde repetam. Acum nu-l mai am, dar fac repetiții într-o încăpere simplă.
Ce genuri de muzică mai cânți?
Îmi place să cânt rock clasic, rock hard. Eu cânt toate genurile de muzică, inclusiv și populară, mai puțin muzică pop.
Care erau piesele pe care le fredonai la început?
Nimeni nu mă crede, dar eu citeam hip-hop. Compuneam versuri.
Cum ți-a venit ideea să mergi la Moldova are Talent?
Inițial am vrut să mă evidențiez ca motociclist. M-am dus să fac trucuri cu motocicleta și până la urmă n-am mai făcut. Apoi am vrut să cânt la ghitară și n-am mai cântat. Am hotărât să cânt acapela, fără ghitară, fără nimic. Eu am cântat operă, aveam frică, dar mi-a reușit.
La X Factor România cum a fost?
X Factor a fost o continuitate a promovării pe care am avut-o aici în Moldova. Am vrut să merg în România, deoarece piața de consum e mai mare, dar necunoscând că de fapt muzica clasică în România nu prea se ascultă. Însă am ajuns foarte departe acolo. M-am promovat bine pentru că imediat după concurs am avut concerte. Am concertat în mai multe orașe din Romania, printre care București cu marele interpret Costel Busuioc.
Cu ce interpreti ai mai cântat?
Am făcut masterclass cu Alessandro Safini. Am cântat cu Horia Brenciu, cu Costel Busuioc. Acum în aprilie voi concerta live cu Mariana Bulicanu. Mai nou am un proiect cu Ludmila Balan.
La ce concursuri ai mai participat?
Am participat la festivalul „Katiusa” din Rusia, unde am luat premiul 1, am mai participat într-un concurs în România, acolo am obținut locul 1, marele trofeu pe categoria mea și încă o medalie ce semnifică mai mult decât locul întâi. Am mai participat la „Romania Unison Music Festival”, iar acolo am luat Grand Prix.
Vezi o meserie din muzică și un viitor asigurat?
Da, desigur. Depun mult efort, muncă. Totul se transformă în mici evoluări la diferite evenimente. Cânt la petreceri. În afară de muzică mai merg la evenimente fashion ca model, dar aici mai puțin.
Ai fost primar în satul tău natal Ulmu din raionul Ialoveni. Ai vrut să faci din asta o meserie mai sigură decât muzica?
De fapt am candidat la funcția de primar ca să fac ceea ce nu au facut ceilalti primari. Iar unele lucruri chiar mi-au reusit.
De ce ți-ai dat demisia?
Timpul nu-mi permite. Dedicam satului natal 24 de ore din 24. Eu de fapt vreau să ajut localitatea altfel. Eu ca artist cred că am șanse mai mari să vestesc localitatea. Așa că am ales să fac asta prin muzică. Nu mă pot focusa pe două lucruri odată și care nu au nimic în comun.
Ți-a influențat cumva viața faptul că ai fost primar?
Da. Foarte mult m-a influențat, am aflat cine îmi sunt prieteni adevărați. Am învățat foarte multe lucruri. Eu am finalizat Academia Militară, dar pentru a fi primar trebuie să ai finalizată facultatea de Administrație Publică Locală. Am început să învăț și asta. Mergeam la training-uri, citeam cărți. Acum văd lumea puțin altfel.
Ai fost un Edil vedetă în Ulmu. Dar până la urmă cum e să fii vedetă?
E cam greu. Nu poți face „nebunii”. Deja sunt persoană publică, trebuie să am grijă de comportamentul meu.
Sergiu, tu ești înalt, ai 2 metri, mai nou ți-ai lăsat părul lung și barbă. De ce ai ales acest stil?
Mi-am lăsat barbă pentru că o să joc rolul unui pictor într-un film, care va fi regizat în Italia. Încă nu am primit scenariul, dar știu că urmează ceva. Pe lângă film, mi-am lăsat barbă pentru că asta e una din principiile noastre din clubul de motocicliști pe care l-am menționat la început.