dd

Boris Volosatîi: „Întreb conducerea ASM de ce s-a eschivat să comenteze dorința unora de la Chișinău de a "face regulă" în Curriculum, la istorie și limba română”

Sâmbătă, 8 februarie 2020, 13:05

„Mă văd obligat să întreb conducerea ASM de ce s-a eschivat să comenteze dorința unora de la Chișinău de a "face regulă" în Curriculum, la istorie și limba română”. Este reacția directorului Liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatîi, care este și istoric, cu privire la intenția autorităților socialiste de a schimba curriculum școlar în ceea ce privește disciplina Istoria Românilor.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Boris Volosatîi declară că situația actuală din cadrul Academiei de Științe a Moldovei „este un dezastru”. 

„Are conducerea ASM poziție ori nu? Ori vârfurile mediului academic sunt preocupate de probleme mai importante decât cele legate de identitate, limbă și istorie a statului, coloane de care ne sprijinim cu încredere în mersul nostru spre orizonturile civilizațiilor pe care le avem drept model.

Îndrăznesc să formulez eu însumi răspunsuri la întrebările de mai sus:
Unu: nu avem conducere a ASM;
Doi: actualele vârfuri ale Academiei sunt chinuite de alte probleme, inclusiv de problema propriei legalități.

Într-o situație ca aceasta, sunt convins, nu putem aștepta o luare de atitudine față problemele de genul celor pomenite mai sus.

În calitatea mea de profesor, doctor în pedagogie, sunt interesat să știu ce face Academia pe domeniul cercetării și al pedagogiei. Care este suportul acordat, inclusiv financiar, pentru desfășurarea unor asemenea activități”, a scris Volosatîi pe facebook. 

Reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei nu au venit deocamdată cu o reacție cu privire la acuzațiile lui Boris Volosatîi. 

Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie, Academia Română a emis o declarație prin care s-a arătat îngrijorată de noile încercări de a introduce în Republica Moldova şi în alte regiuni vecine locuite de români, noţiunea inexistentă de „limbă moldovenească“, susţinută odinioară de propaganda sovietică şi reluată, astăzi, de către anumite cercuri interesate politic.