Ion Chicu

Fără grupuri mai mari de 3 persoane și zile de odihnă pentru bugetari. Măsuri drastice anunțate de Comisia pentru Situații de Urgență

26-03-2020 19:49

Toate persoanele care vor ieși din casă vor trebui să aibă asupra lor un certificat sau un act de identitate, care să confirme necesitatea ieșirii din casă. Totodată, începând cu ziua de mâine, va fi interzisă deplasarea grupurilor mai mari de trei persoane, cu excepția rudelor de gradul I. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Persoanele care sunt în afara domiciliului vor trebui să aibă un act asupra lor. Va trebui să fiți gata să răspundeți polițiștilor, să prezentați actul de identitate. De mâine, și ziua și noaptea, se interzice aflarea în grupuri mai mare de trei persoane. Pentru săptămâna viitoare, timp de 9 zile, sunt zile de odihnă pentru toate instituțiile din sistemul bugetar, cu excepția spitalelor și a instituțiilor de ordine”, a declarat Ion Chicu. 

Potrivit premierului, în perioada 30 martie - 3 aprilie, bugetarii vor avea zile libere, cu excepția anumitor instituții necesare pentru această perioadă. 

„Pericolul este major pentru viața tuturor. De modul cum ne mobilizăm acum, depinde numărul celor infectatți și decedați în următoarel. Dacă continuă să fim iresponsabili, vom muri mulți. Avem aproape 4000 de locuri în spitale, cu toate acestea putem avea un număr mai mare de cazuri confirmate. Am rugat să o pregătească spații alternative de acomodare a noilor pacienți: hoteluri, săli, dar aceste avor fi spitale improvizate, fără un nivel de asistență medicală pe care îl avem acum”, a adăugat Ion Chicu. 

Totodată, actele permisive eliberate agenților economici de către Agenția Transport Auto și Autoritatea Aeronautică Civilă, care expiră în perioada stării de urgență, se prelungesc cu 60 de zile de la ridicarea stării de urgență. În același timp, pentru a oferi partidelor politice posibilitatea de a dona pentru instituțiile medicale, va fi făcută o modificare a legii, astfel încât aceștia să poată direcționa mijloacele financiare.

„Dinamica creșterii numărului de pacienți ne vorbește despre faptul că dacă continuăm în așa tempo, către 10 aprilie, putem atinge cifra de 2000 de pacienți.  Acest număr, dacă ajungem la el, dinamica arată că e foarte probabil, va pune la grea încercare sistemul nostru medical. Nici sistemul nostru nu va fi în stare să reziste la un volum atât de mare de adresări”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Potrivit premierului, în perioada stării de urgență, notarii, avocații și executorii judecătorești au obligația de a-și desfășura activitatea.