f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

gaz

Stare de urgență în Moldova: Regim special de procurare a gazului, consum rațional și colectare rapidă a plăților

22-10-2021 17:10

Parlamentul a votat astăzi stare de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit premierului Gavrilița, măsura a fost necesară pentru a asigura procurarea gazelor naturale în regim rapid. Doar 55 de deputați din fracțiunea PAS și-au dat votul.

Decizia de astăzi prevede că pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1. instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2. alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3. adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4. dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5. adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6. coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7. instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8. efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență. 

Opoziția a acuzat guvernarea că nu este transparentă când vine vorba de condițiile tehnice de primire a gazelor naturale, volumul care poate fi primit și prețul la care va fi achiziționat.

Potrivit datelor prezentate e Guvern, în luna octombrie, Republica Moldova a înregistrat un deficit de peste 16 milioane de metri cubi de gaz, necesarul estimat la cca 80 - 90 de milioane de metri cubi fiind acoperit în mărime de doar 67%.