99 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 ore

DE ULTIMĂ ORĂ

99 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 ore

Astăzi, 24 mai, în Republica Moldova au fost confirmate 99 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 6 în Transnistria.

Mai multe

Bucureşti,

560 de ani de atestare documentară a Bucureştiului

20-09-2019 18:25

Bucureşti, cu multe evenimente culturale care ne mai înfrumuseţează viaţa, printre claxoane, aglomeraţie, stres, gunoaie, schimbat de borduri şi lista continuă,dar totuşi, în ciuda tuturor acestor motive, îl iubim prin frumusețea sa. Iar astăzi împlineşte 560 de ani!

Acum 560 de ani se năştea oraşul Bucureşti. Cea mai populară poveste spune că a fost înfiinţat de un cioban pe nume Bucur. Alţi specialişti spun că Bucur era pescar în timp ce unii cercetători sunt convinşi că pescarul cioban era de fapt haiduc. Asta ultima e un pic bizară. Un haiduc de regulă se ascunde de autorităţi prin păduri, nu prea are timp să înfiinţeze oraşe. Unii exagerează şi alătură numele oraşului de cuvântul albanez bukkur care înseamnă frumos. 

Astfel, de unde-o fi venit, Bucureştiul reuşeşte destul de rapid să se impună şi să devină preferat de domnitori în dauna capitalei Târgovişte. Vlad Tepeş a stat 4 din 6 ani de domnie la Bucureşti. Iar în 1659 devine capitala Ţării Româneşti.

În 1831, primul recensământ profesionist arăta că oraşul, avea 54 de mii de locuitori şi 66 de fabrici. Azi are 2 milioane de locuitori şi tot atâtea maşini care-l poluează secundă de secundă.