covid

DE ULTIMĂ ORĂ

ULTIMA ORĂ! Zi neagră pentru Republica Moldova. Într-o singură zi au decedat 11 persoane din cauza COVID-19

11 persoane au decedat doar într-o singură zi din cauza noului tip de coronavirus. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 261. În același timp, potrivit Ministerului Sănătății, încă 54 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, după procesarea a 478 de teste de laborator. 53 cazuri cu transmitere locală și 1 caz de import (Federația Rusă). De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost confirmate 7147 de cazuri de COVID-19.

Mai multe

Ambasadorul Ioniță, de Ziua Unirii: România nu va uita de R.Moldova

Ambasadorul Ioniță, de Ziua Unirii: România nu va uita de R.Moldova

28-03-2020 17:58

Ambasadorul României Daniel Ioniţă, a scris câteva gânduri, pe pagina sa de Facebook, cu ocazia aniversării a 102 ani de la Unirea Băsarabiei cu România. Potrivit Ambasadorului, 27 martie 1918 a fost „unul dintre foarte puţinele momente istorice, astrale”, în care Basarabia a decis în mod suveran pentru sine, iar un alt moment l-a reprezentat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, din 27 august 1991.

„27 martie 1918 a fost unul dintre foarte puținele momente istorice, astrale, în care Basarabia a decis în mod suveran pentru sine. Un alt moment l-a reprezentat Declarația de Independență a Republicii Moldova, din 27 august 1991. România împreună cu partenerii săi internaționali, inclusiv acele state care au recunoscut la Conferința de Pace de la Paris, la 28 octombrie 1920, Unirea Basarabiei cu Patria Mamă susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova. Acest parcurs ar trebui asumat pe deplin și promovat serios și responsabil, în mod suveran, de către autorități, din cel puțin două motive:

a) majoritatea populației Republicii Moldova își dorește asta

 b) Republica Moldova este din punct de vedere geografic, istoric și cultural în Europa

Se spune că în vremuri grele sunt testate caracterele. Cu toţii ne confruntăm acum cu o pandemie groaznică, care loveşte global şi nediscriminatoriu şi ale cărei efecte nocive le vom simţi multă vreme de acum încolo. Probabil că va trebui să re-gândim politici (economice, sociale, de sănătate etc.), va trebui să ne schimbăm felul de viaţă (acordând mai multă atenţie persoanelor de lângă noi şi mediului înconjurător), va trebui să preţuim mai mult valorile şi principiile fundamentale pe care ne-am format ca popor şi naţie (ca libertatea, iubirea de neam şi ţară, dreptul de exprimare). În orice criză majoră există însă şi oportunităţi, iar eu sper că vom înţelege că doar prin unitate şi solidaritate vom trece împreună şi peste această năpastă.
Sunt convins că Uniunea Europeană, în ansamblul său, şi România, în special, nu vor uita de Republica Moldova şi de alte state din Parteneriatul Estic. Până atunci, să ne ferim de dezinformare şi propagandă, să rămânem cu toţii sănătoşi şi să respectăm recomandările autorităţilor”,
a scris Daniel Ioniţă. 

Amintim că,la 27 martie 1918,sunt marcați cei 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Basarabia a fost prima provincie care a decis să revină la Țara-Mamă, după ce a fost ruptă, în 1812, de la Moldova și anexată la Imperiul Rus.