Marșul Centenarului, Alba Iulia, 1 iulie 2018

(FOTO/VIDEO) A început Marșul Centenarului, pe jos, de la Alba Iulia la Chișinău

Luni, 2 iulie 2018, 06:34

Participanții la Marea Adunare de la Alba Iulia au dat startul, duminică seara, Marșului Centenar.

După ce reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile din România și Republica Moldova au aprins Flacăra Unirii în fața Catedralei Reîntregirii Neamului, sute de manifestanți au pornit în marș, pe jos, spre capitala Republicii Moldova. Punctul final va fi centrul Chișinăului, acolo unde pe 1 septembrie, toți românii care vor unirea, își vor da întâlnire sub același drapel. 

ff

„Tineri de pe ambele maluri ale Prutului vor merge pe jos de la Alba Iulia până la Chișinău, de la capitala unirii din 1918 la capitala unirii din 2018 pentru a spune că suntem același popor pe ambele maluri ale Prutului și pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AO „UNIREA - ODIP”. 

Marșul Centenarului Alba Iulia

Veniți cu noi în marș, veniți când trecem Prutul și mai ales, pe 1 septembrie la Chișinău. Noi suntem oameni ai faptelor. Ne-am propus să strângem un milion de semnături pentru a face Unirea și le vom strânge. E nevoie de fiecare dintre voi pentru asta. La sfârșitul anului avem alegeri parlamentare peste Prut. Trebuie să facem dreptate în Republica Moldova”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012.

Marșul Centenarului Alba Iulia

Flacăra Unirii va fi purtată sub forma unei ștafete pe o distanță de 1300 de km, în 11 etape a câte cinci zile. Participanții la marș spun că dorința de a-și vedea neamul reîntregit va compensa fiecare efort făcut în marșul până la Chișinău.

„Să ne readucem aminte de ceea ce au făcut înaintașii noștri, să vorbim limba noastră, să putem merge în biserica noastră și să putem fi astăzi liberi”, a declarat un participant al manifestației. 

„O să fie oameni din foarte multe localități, atât din Basarabia, cât și din România, oameni care au semnat declarații de unire între diferite localități, oameni care încă nu au făcut acest lucru, dar au de gând”, a declarat o tânără participantă la marș. 

Manifestația, care se derulează pe parcursul a două luni, se va încheia pe 1 septembrie, la Chișinău, printr-o manifestație stradală de mare anvergură.