covid

DE ULTIMĂ ORĂ

ULTIMA ORĂ! Zi neagră pentru Republica Moldova. Într-o singură zi au decedat 11 persoane din cauza COVID-19

11 persoane au decedat doar într-o singură zi din cauza noului tip de coronavirus. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 261. În același timp, potrivit Ministerului Sănătății, încă 54 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, după procesarea a 478 de teste de laborator. 53 cazuri cu transmitere locală și 1 caz de import (Federația Rusă). De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost confirmate 7147 de cazuri de COVID-19.

Mai multe

despre Unirea Basarabiei cu România

Preşedintele Academiei Române, despre Unirea Basarabiei cu România: Avem datoria să nu uităm niciodată acest lucru

28-03-2020 17:43

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că, la împlinirea a 102 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, avem datoria să nu uităm niciodată acest lucru şi să amintim tinerilor ce "forţă morală şi naţională superioară a stat în sufletele acelor 'părinţi ai patriei'".

"România a trecut, de-a lungul existenţei sale, prin mai multe momente de cumpănă, dar şi-a îndeplinit mereu, cât şi cum a putut de bine, misiunea de a adăposti, ocroti şi organiza poporul român. Se împlinesc astăzi 102 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României şi avem datoria să nu uităm niciodată acest lucru, să presărăm pe mormintele celor care au înfăptuit acel act fundamental 'ale laurilor foi', să le explicăm contemporanilor noştri şi, mai ales, tinerilor ce forţă morală şi naţională superioară a stat în sufletele acelor 'părinţi ai patriei' şi cât de important a fost exemplul basarabenilor pentru unitatea politică a tuturor românilor, încununată la 1 Decembrie 1918", a scris Pop, vineri, pe Facebook.

Totodată, consideră că "acum, când trecem prin zile grele", amintirea celor care "au găsit energia necesară ca să construiască România Întregită" ne dă puterea "să ne strângem energiile pentru menţinerea şi refacerea moştenirii lăsate de ei, spre gloria eternă a acestui popor".

Acum, când trecem prin zile grele, prin amenințarea unei nenorociri planetare, este bine să ne amintim că generația care a decis Unirea în Sfatul Țării de la Chișinău, se afla încă în plin război mondial, că se sacrificaseră până atunci sute de mii de români pe câmpurile de luptă și în afara fronturilor, că tifosul și alte boli crunte uciseseră, mai ales după cucerirea sudului României de către inamic și mutarea capitalei la Iași, atâția oameni încât suferințele și jalea păreau să domnească peste tot. Și, totuși, acei români cuprinși sub cnutul rusesc, nebiruiți de nicio furtună, au găsit energia necesară ca să construiască România Întregită și și-au îndeplinit rostul de fii vrednici ai națiunii române”, a mai adăugat Ioan Aurel Pop.