50 mln de euro

50 mln de euro, oferiți de Guvernul României au ajuns pe conturile Ministerului Finanțelor

Corina Bezer

Anunțul a fost făcut de către Ministerul Finanţelor Publice al României, care a efectuat eliberarea tranșei a doua din cadrul Acordului, în valoare de 50 mln. Euro, echivalent a peste un miliard de lei moldoveneşti. Mijloacele respective au fost înscrise în contul valutar al Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova, deschis la Banca Naţională a Moldovei. 

Amintim că, în luna ianuarie 2017, Ministerul Finanțelor din Republica Moldova a transmis Ministerului Finanțelor Publice din România o scrisoare oficială prin care solicită modificarea datei de eliberare a celei de-a doua tranșe de 50 milioane de euro din 31 martie 2016 în data de 27 februarie 2017.

În data de 24 august 2016 a fost acordată prima tranșă a împrumutului prevăzut în Acord, în suma de 60 de milioane de euro, fiind confirmate progresele înregistrate de Republica Moldova în semnarea unui program de finanțare cu FMI pe o perioadă de 3 ani, printr-un acord la nivel de personal (staff level agreement) și se comunicau măsurile adoptate pentru îmbunătațirea mediului de afaceri și a Strategiei de reformare a sectorului justiției și a Strategiei Naționale Anticorupție.

Asistenţa financiară rambursabilă va fi utilizată pentru finanţarea programelor de cheltuieli prevăzute în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2017.