ANRE

ANRE a majorat cu 5 la sută tariful la energia termică livrata consumatorilor de către Termoelectrica

Corina Bezer

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a precizat că hotărârea Consiliului autorității de reglementare în energetică va intra în vigoare de la 1 mai 2017, însă va fi aplicată în următorul sezon de încălzire. În septembrie anul trecut tariful a fost majorat cu 8,2 la sută.

Termoelectrica a cerut majorarea tarifului de la 1068,22 pînă la 1132,20 lei pentru o gigacalorie urmare a creșterii indicatorilor tehnici incluși în planul de producere pentru acest an, prognozei actualizate a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2017-2019, indicilor prețurilor cu amănuntul, cursul de schimb al dolarului și majorarea tarifelor la energia electrică solicitată de GAS Natural Fenosa, a declarat în cadrul ședinței Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica.

În cadrul audierilor din 9 martie el a adăugat că în ultimul un an și jumătate a redus pierderile cu peste 700 milioane de lei, însă ajustarea tarifului este dictată de acoperirea costurilor. Veaceslav Eni a mai adăugat că în anul 2016 întreprinderea a înregistrat ”rezultate excepționale”.

Ajustarea până la 31 martie 2017 a tarifelor la energia termică și electrică la nivelul care ar acoperi cheltuielile justificate este un angajament al autorităților față de Fondul Monetar Internațional.

Este deja a doua scumpire a energiei termice în ultima jumătate de an. La finele lunii septembrie 2016, Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat o majorare cu 8,2% a tarifului mediu la energia termică furnizată de Termoelectrica consumatorilor din Capitală.