ANRE anunță noi majorări pentru principalele produse petroliere

Victoria Muntean

Cotațiile Platts la benzină și motorină pe parcursul ultimelor 14 zile au crescut constant fiind înregistrate valori cuprinse între 1008 $/tona și 1157 $/tona la benzină și între 1066 $/tona și 1205 $/tona la motorină.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) reiterează că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor, fiind exclusă orice posibilitate de intervenție a companiilor petroliere în mecanismul aplicat. Astfel, consumatorul din Republica Moldova achită un preț corect racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți.

În consecință, urmând algoritmul de stabilire a prețurilor reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru ziua de 06.05.2022:

Pentru benzina COR 95 – 27,97 lei/litru cu 21 de bani mai mult.
Pentru motorină – 27,63 lei/litru, cu 7 bani mai mult decât astăzi.