Banca Mondială

Banca Mondială va acorda 20 de milioane de dolari pentru modernizarea administraţiei fiscale

Corina Bezer

Conform raportului Doing Business 2016, în Moldova este nevoie de 185 ore pentru a pregăti, depune și achita impozitele (circa 21 plăți pe an) în comparație cu media de 234,3 ore în regiunea Europei și Asiei Centrale (20,5 plăți pe an) și 175,4 ore în OECD (11,8 plăți pe an).

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, această reducere a volumului de lucru pentru contribuabili a fost realizată prin introducerea sistemului de declarații electronice, a plăților în regim online pentru unele impozite și reducerea numărului de declarații.

Cu toate acestea, potrvit experţilor Băncii Mondiale, colectările de venituri fiscale au manifestat o tendință mai puțin pozitivă. Colectările de venituri ca parte din PIB au scăzut timp de trei ani la rând, atingând în 2014 valoarea cea mai joasă dintr-o perioadă de cinci ani, 30,2% din PIB.

„Evoluţia negativă este în mare parte o consecință a constrângerilor structurale și de capacitate din cadrul administrației fiscale. Mai mult decât atât, serviciile pentru contribuabili sunt complicate de lipsa transparenței în privința regulilor și procedurilor. Contribuabilii consideră administrația fiscală ca fiind ineficace și coruptă. 46% din companiile de afaceri și 40% din gospodăriile casnice care au participat în sondajul Transparency International din 2015 au raportat că deseori sunt necesare plăți neoficiale pentru a rezolva diverse probleme cu inspectoratele fiscale și au estimat că suma totală a mitelor plătite inspectoratului fiscal de către companiile de afaceri în 2012 este de 32,4 milioane lei (2,54 milioane dolari)”, se arată în comunicat.

„Obiectivul Moldovei este un serviciu fiscal computerizat modern, unde fiecare poate vedea regulile și acționează conform lor”, a declarat Alexander Kremer, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova.

În prezent portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active cu un angajament total de 335,5 milioane de dolari. Domeniile de suport includ reforma de reglementare și dezvoltare a afacerilor, educație, asistență socială, guvernare electronică, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediu și altele.

Din momentul aderării Moldovei la Grupul Băncii Mondiale în 1992, mai mult de 1 miliard de dolari a fost alocat pentru aproximativ 60 proiecte de țară.