Gazoductul Iaşi - Ungheni

BEI va acorda Republicii Moldova suport financiar pentru construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău

Corina Bezer

Conform documentului, BEI urmează să acorde Guvernului Republicii Moldova un împrumut de 41 milioane euro, care vor fi alocate companiei VestMoldTransGaz, pentru construcţia conductei.

Tot astăzi, a fost instituită Comisia responsabilă de efectuarea cercetărilor necesare pentru a stabili traseul exact de construcţie a conductei şi de asigurarea condiţiilor necesare pentru lansarea proiectului.

Conform calculelor provizorii, costurile totale pentru construcţia liniei magistrale a conductei de gaze Ungheni-Chişinău sunt estimate la aproximativ 113 milioane de euro. Adiţional la împrumutul acordat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, Uniunea Europeană va mai aloca Republicii Moldova 10 milioane de euro sub formă de grant, pentru a compensa contribuţia financiară iniţială, asigurată din bugetul de stat, şi peste 20 milioane de euro în cea de-a doua fază de implementare a proiectului.

Construcţia Conductei de Transport Gaze pe direcţia Ungheni – Chişinău are ca scop sporirea securităţii energetice a ţării noastre prin realizarea interconexiunilor cu sistemele de transport de gaze naturale din Uniunea Europeană, creşterea concurenţei pe pieţele angro, precum şi prin crearea premiselor necesare pentru reducerea tarifelor achitate de utilizatori.