dd

DE ULTIMĂ ORĂ

BREAKING NEWS! Ion Chicu, noul prim-ministru al Republicii Moldova

Parlamentul a acordat vot de încredere cabinetului de miniștri în frunte cu Ion Chicu și programului său de activitate. Noul guvern a fost susținut joi, 14 noiembrie, cu votul a 62 de deputați din fracțiunile Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot.

Mai multe

ll

BERD şi BEI vor cofinanţa lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni - Chişinău

Luni, 14 octombrie 2019, 06:21

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor cofinanţa lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni - Chişinău. Chiar dacă beneficiară va fi compania Vestmoldtransgaz (cumpărată în 2018 de Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz din România), BERD precizează într-un anunţ public, că împrumutul va fi acordat Republicii Moldova şi nu companiei, notează mold-street.com.

Se revine astfel parţial la formula veche de finanţare de până la anul 2018, când se preconiza că lucrările vor fi efectuate din creditele BERD şi BEI acordate Republicii Moldova. Motivele acestei schimbări nu sunt anunţate, dar, cel mai probabil, acestea ar avea legătură cu ritmul lent de realizare a proiectului şi nevoia de resurse financiare a companiei Vestmoldtransgaz.

De asemenea, pe pagina web a Vestmoldtransgaz spre consultare publică, a fost plasată toată documentaţia privind traseul conductei, evaluările de mediu şi social, planurile de acţiuni şi remediere.

Astfel BERD ar putea aloca o finanţare de circa 20 de milioane de euro, sau aproape 23% din costul lucrărilor, care sunt estimate la 90 milioane de euro.

Conducta ar urma să aibă o lungime de circa 120 kilometri şi o capacitate planificată de 1,5 miliarde metri cubi de gaze, suficientă pentru a sigura necesarul Republicii Moldova, fără regiunea separatistă.

Autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti au promis în repetate rânduri diferite termene de construcţie, dare în exploatare şi funcţionare a conductei, de la anul 2015 la anul 2022.