Crestere economica

Experți europeni: România, exemplu pentru reforme eficiente aplicate în contextul crizei economice

Corina Bezer

În pofida faptului că au fost puternic afectate de criză, aceste ţări înregistrează în momentul actual o creştere economică solidă datorată reformelor politice „curajoase” şi dure, care au avut rolul de a redresa piaţa muncii pe teritoriul lor, se arată în studiu.

„România cunoaşte cea mai mare creştere a PIB-ului dintre toate statele membre UE, respectiv de 4,3 la sută. În Spania a fost înregistrată o creştere a PIB-ului de 2,5 la sută pe an, în timp ce, în Italia, rata şomajului scade în mod constant de aproape trei ani”, potrivit grupului european de experţi.

Lucrarea elaborată de IREF mai subliniază faptul că guvernele acestor state nu au făcut concesii pe fondul protestelor sociale şi face referire la faptul că această abordare ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru alţi lideri europeni. Altfel spus, un alt element pe care, potrivit analizei IREF, România, Italia şi Spania îl au în comun este reprezentat de „reformele sociale şi economice foarte importante” şi dure.

„În 2009, România a micşorat salariile angajaţilor bugetari cu 25 la sută, însă a decis să menţină cota unică de impozitare la 16 la sută continuând, în acelaşi timp, procesul de privatizare a economiei şi implementând un nou sistem de asigurări sociale. Astăzi, în afară de creşterea economică înregistrată, ţara anunţă o destul de mare creştere a puterii de cumpărare: + 25 la sută, faţă de finalul anilor ’90. De asemenea, au fost înregistrate rezultate bune la nivel industrial, mai ales datorită industriei automobilelor: în anul 2015, Dacia Logan a fost maşina cea mai vândută în Franţa, dintre maşinile care fac parte din această categorie”, subliniază IREF.

Spania a eliminat 30 de miliarde de euro din cheltuielie publice începând cu 2009, scăzând în acelaşi timp rata impozitelor, se mai precizează în document.

„Atât Spania, cât şi Italia au implementat reforme la nivelul pieţei muncii, transformând-o într-una mai flexibilă. Niciuna dintre ţări nu a făcut concesii – aşa cum procedează în prezent Guvernul francez – pe fondul protestelor sindicatelor sau organziaţiilor de tineri. Ele au continuat, iar rezultate se fac simţite: în pofida unui impozit încă prea mare, şomajul scade pentru cel de-al doilea an consecutiv în Spania, iar ţara anunţă crearea a 500.000 de locuri de muncă în 2015. În Italia, rata şomajului a scăzut de la aproape 14 la sută în 2012, la mai puţin de 11 la sută în aprilie 2016, un nivel pe care ţara nu l-a mai înregistrat de la mijlocul anilor ’90 (…)”, potrivit analizei IREF.