..

Exportul mărfurilor din Republica Moldova este în scădere

Elena Mudrâi

 Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS) această situație este în special din cauza scăderii cu circa 13,3% a exporturilor de mărfuri autohtone, care au constituit 571,5 milioane de dolari, 63,1% din totalul exporturilor.

În schimb, reexporturile de mărfuri străine au rămas la nivelul aceleiaşi perioade din  2015, însumând 333,9 milioane de dolari, ceea ce  reprezintă 36,9% din totalul exporturilor. BNS nu oferă date privitor la tipurile de mărfuri ce sunt reexportate, dar principala ţară de destinaţie a reexporturilor este România.

În această perioadă livrările de fructe și legume s-au redus cu aproape 38% iar exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale, la fel ca și cele de produse medicinale și farmaceutice au scăzut de circa două ori. Pe de altă parte, s-au înregistrat creșteri la exporturile de fire, ţesături şi articole textile, mobilă şi părţile ei, articole prelucrate din metal, vehicule rutiere, produse chimice organice, îmbrăcăminte şi accesorii, băuturi alcoolice şi nealcoolice, animale vii, care au atenuat reducerea pe total exporturi.

...

 Principalele produse care constituie baza exporturilor moldovenești sunt produse alimentare şi animale vii. În primele șase luni ale anului, peste graniță, au fost trimise produse în valoare de 228 milioane de dolari americani sau 25,3% din volumul total al exporturilor, potrivit Biroului Național de Statistică.

Articolele manufacturate diverse reprezintă a doua cea mai mare categorie de mărfuri exportate de Republica Moldova. În primele șase luni ale anului, țara noastră a exportat peste graniță mărfuri, la această categorie, în valoare de 190 milioane de dolari americani sau 21,2% din volumul total al exporturilor.

Maşini şi echipamente pentru transport se încadrează în top trei categorii principale de export. În perioada de referință Republica Moldova a exportat mărfuri la această categorie de puțin peste 140 milioane de dolari americani sau 15,6% din totalul exporturilor.

De asemenea, Republica Moldova a exportat materiale brute necomestibile – 116 milioane de dolari americani, băuturi și tunun – 67 milioane de dolari, produse chimice şi produse derivate nespecificate în altă parte – 54 milioane de dolari americani.