Eduard Grama și Nicolae Ciubuc

Fermierii pot obține subvenții de la stat dacă depun cererile până la 31 octombrie 2016

Mariana Mereacre

După spusele lui Eduard Grama, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, anul acesta, ca și în anii precedenți, se așteaptă un număr de circa patru mii de cereri.

„Anul acesta subvențiile vor fi alocate în special pentru dezvoltarea rurală și a infrastructurii. O sumă destul de mare va fi alocată sectorului de zootehnie”, a menționat ministrul Grama.

Actele vor fi receptate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) până pe 31 octombrie curent. Directorul interimar al AIPA, Nicolae Ciubuc, a specificat că termenul de efectuare a verificărilor preliminare nu va depăși 10 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererii de sprijin în registrul de intrări.

Mijoacele de sprijin a agricultorilor, aferente anului de subvenționare 2016, prevăd investiții în gospodăriile de fermieri pentru restructurarea şi adaptarea la standardele Uniunii Europene; investiții în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole; pregătirea implementării măsurilor ce țin de ecologie în agricultură; îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole, precum și servicii de consultanță şi instruire.

Dosarul pentru obţinerea subvenţiilor trebuie să conţină o cerere­-tip, copia de pe certificatul de înregistrare, planul de afaceri pentru cel puțin cinci ani, certificatul care confirmă că fermierul nu are datorii faţă de bugetul de stat şi local etc. Mărimea fondului de subvenţii, în acest an este de 900 de milioane de lei, dar aproape jumătate din bani vor acoperi restanţele din anul trecut.