BERD

FLASH// BERD a mai achiziționat 12,5% din Victoriabank, de la Alpha Bank România

Corina Bezer

Henry Russell, directorul BERD pentru Instituții Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest, a declarat:

“Ne face plăcere să anunțăm că BERD a consolidat 27,5 procente de acțiuni ale Victoriabank în cadrul unei companii cu destinație specială (special purpose vehicle) VB Investment Holding, în afara Republicii Moldova, care este deținută și controlată de către BERD. Realizarea proiectului a necesitat inversarea legislației adoptate recent care interzicea astfel de tranzacții și este un pas important care subliniază cât de crucial e ca Victoriabank să rămână o instituție independentă, profitabilă, ghidată de principii comerciale, cu structura transparentă a acționariatului, o instituție care să beneficieze economia moldovenească.”

Victoriabank funcționează fără guvernanță corporativă din septembrie 2014, când consiliul de administrație al băncii a fost suspendat printr-o decizie judecătorească. Un nou consiliu format din șapte membri a fost ales în octombrie 2015 în cadrul unei ședințe extraordinare a acționarilor, inițiată de BERD. Acesta însă rămâne nefuncțional în condițiile în care trei membri aleși nu au depus documentația necesară pentru a fi aprobată de către Banca Națională.

BERD, principalul investitor instituțional în Moldova, a investit în Victoriabank în august 1995, alături de fondatorii băncii, pentru a susține o bancă comercială, deținută de investitori locali, cu standarde înalte de guvernanță și integritate corporativă. Acest obiectiv însă a fost frustrat în iunie 2006, când controlul consiliului de administrație al Victoriabank a fost preluat de acționari netransparenți, inacceptabili pentru BERD și alți acționari cheie.

BERD – anterior un finanțator major al sistemului bancar din Republica Moldova – a suspendat noi afaceri cu băncile deținute de acționari netransparenți.