Sediu Fondul Monetar Internațional

Fondul Monetar Internațional va începe mâine vizita la Chișinău

Corina Bezer

Misiunea va fi condusă de noul şef al Fondul Monetar Internaţional în Republica Moldova, Ben Kelmanson, care i-a luat locul Ivannei Vladkova-Hollar. Experții aşteaptă să vadă de la autorităţi implementarea cadrului juridic şi regulatoriu, pentru a nu mai permite o criză bancară similară cu cea din 2014. De asemenea, reprezentanții FMI vor evalua îndeplinirea celor 16 condiții impuse, inclusiv cele ce țin de reforme în sectorul judecătoresc, în sistemul energetic și tranparența bancară.

Subiectul principial pe care ar putea să insiste misiunea de evaluare FMI este Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, votată în prima lectură la sfârșitul anului, fără consultări publice şi producând o surpriză inclusiv partenerilor externi. Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a spus atunci că în varianta votată legea ar „periclita” şi măsurile de combatere a corupției.

Menţionăm că FMI a aprobat în noiembrie 2016 un program de finanţare pentru Moldova în valoare de 178,7 milioane de dolari, dintre care 35 de milioane de dolari au intrat în conturile guvernului în decembrie 2016. Transferul celorlalte tranşe va fi precedat de vizite de documentare a progresului înregistrat de către autorităţile moldovenești.