Gazprom

Gazprom va anunţa noul preţ la gaze până la sfârşitul lunii

Corina Bezer

Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, urmărind tendințele internaționale, prețul trebuie să fie mai mic decât în anul trecut. Cu toate acestea, experţii în energetică se arată sceptici de posibilele reduceri la preţ, spunând că Rusia a livrat mereu Republicii Moldova gaz la preţ foarte mare comparativ cu celelalte ţări. 

„E foarte greu de prognozat cum se va comporta compania rusească Gazprom faţă de Republica Moldova, eu nu cred că o să fie ceva ieşit din comun faţă de celelalte ţări, a fost o atitudine specifică din 2006 până în 2009 atunci când ne-a impus cel mai mare preţ din zonă. Republica Moldova plătea de două ori mai scump decât în Germania şi România”, a declarat Gheorghe Costandache, expert în energetică.

Potrivit experţilor, preţul la gaze depinde în primul rând de conjunctura internaţională. Totodată, se ia în considerație un coș de resurse energetice și se urmărește evoluția prețurilor la acestea în ultimele nouă luni.

Republica Moldova a semnat contractul de livrare a gazelor naturale cu Gazprom în 2007, pe o perioadă de 4 ani. După expirarea termenului, acesta a fost prelungit de câteva ori. Ultima prelungire a fost pe trei anI, până în 2019. Amintim că anul trecut prețul a fost de 176 de dolari pentru o mie metri cubi.