Google

Google a înregistrat rezultate peste aşteptările analiştilor şi a depăşit capitalizarea Apple

Corina Bezer

Compania a dezvăluit pentru prima dată profitabilitatea motorului de căutare şi a altor servicii online, dar şi cheltuielile pentru proiecte ambiţioase, precum maşinile autonome.

„Este foarte interesant că 80% din vizualizările de pe YouTube vin din afara SUA. Nu credeam că procentajul este atât de ridicat. Arată că se poate extrage încă valoare din YouTube”, a declarat Kevin Kelly, partener la firma Recon Capital.

Alphabet a alocat pentru investiţii în proiecte ambiţioase 869 de milioane de dolari anul trecut, în urcare de la 501 milioane de dolari cu un an înainte. Compania nu a transmis când se aşteaptă ca aceste proiecte să devină profitabile.

„Atâta timp cât afacerile core continuă să opereze bine, cu venituri accelerate, … investiţiile în celelalte afaceri pot continua”, a afirmat Ronald Josey, de la Josey of JMP Securities.

Veniturile consolidate ale Alphabet au crescut cu 17,8% în trimestrul al patrulea, la 21,3 miliarde de dolari, în timp ce analiştii anticipau 20,77 miliarde de dolari. Pentru întreg anul, veniturile s-au situat la aproximativ 75 de miliarde de dolari, comparativ cu 66 miliarde de dolari cu un an înainte.

Profitul pentru trimestrul al patrulea s-a situat la 4,98 miliarde de dolari, în urcare de la 4,68 miliarde de dolari în ultimele trei luni din 2015.

Acţiunile Google au crescut cu aproape 5% în tranzacţiile cu contracte futures derulate după închiderea pieţei americane, rezultând o capitalizare de 549 miliarde de dolari pentru companie, faţă de 534 miliarde de dolari pentru Apple la acelaşi moment.

Astfel, Alphabet va depăşi oficial Apple la capitalizare marţi dacă acţiunile deschid în apropierea nivelurilor respective, sau evoluţia se accentuează în favoarea companiei mamă a Google.