Iași

Guvernul din Republica Moldova scoate la vânzare compania ce deţine gazoductul Iaşi-Ungheni

Corina Bezer

Întreprinderea Vestmoldtransgaz a fost creată în 2014 şi avea în gestiune reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi prestarea de servicii de transport a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Agenţia Proprietăţii Publice se află în subordinea Executivului de la Chişinău şi a programat în lunile noiembrie şi decembrie o nouă sesiune de privatizări ale activelor statului.

Potrivit condiţiilor impuse, preţul iniţial al acestei întreprinderi este de 180 milioane de lei (circa 9 milioane de euro) cu angajamentul de a investi în următorii doi ani 93 de milioane de euro.

Valoarea investiţiilor coincide practic cu valoarea investiţiei în viitoarea conductă Ungheni-Chişinău.

Condiţiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care îşi deschide reprezentanţă la Chişinău şi care se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre România și Republica Moldova, informează mold-street.

La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că a eliberat întreprinderii Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014.