(VIDEO) În luna aprilie, prețul la energia electrică ar putea ajunge la 3 lei: „Acesta este un scenariu optimist”

Corina Bezer

Din luna aprilie, consumatorii ar putea achita trei lei pentru energia electrică. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul Andrei Spânu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. În prezent, consumatorii achită 1,51 lei per kWh.

„Ținând cont că în aprilie se schimbă formula, intrăm în zona caldă a anului și se face inversarea formulei, respectiv va trebui să așteptăm un pic la început de luna martie să vedem care sunt tendințele pentru luna aprilie, pentru că dacă ne uităm la actuala situație a pieței s-ar putea ca în conjunctura în care se schimbă formula să avem un preț de peste 700 de dolari. Partea bună este că în perioada de vară se consumă mult mai puțin gaz”, a menționat Andrei Spînu.

Mai mult, Spînu califică acest scenariu drept unul „optimist”.

Amintim că, saptămâna viitoare, 23 februarie, ANRE urmează să decidă dacă va crește sau nu tariful la energia electrică. Pentru consumatorii  racordați la rețeaua de tensiune joasă a furnizorului Premier Energy, tariful ar urma să fie majorat  cu până la 2 lei și 16 bani/kWh  față de 1,51 lei cât se achită în prezent. Pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune medie, tariful ar putea crește până la 1 leu și 84 de bani, iar pentru cei racordați le rețeaua de înaltă tensiune, se propune spre aprobare un tarif de 1,72 lei.

Amintim că, în ianuarie curent, cel mai mare furnizor și distribuitor de energie electrică din Republica Moldova solicita aproape dublarea tarifului – până la 2,78 lei/kWh pentru consumatorii casnici.

În ședința din 16 februarie se planifică și revizuirea tarifelor pentru energia furnizată de RED Nord. Respectiv, tariful kWh  pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune joasă ar putea crește până la 2 lei și 42 de bani, iar tariful pentru consumatorii racordați la  rețeaua de tensiune medie – până la  1,83 de lei.