dd

Japonia planifică noi investiţii în Republica Moldova

Corina Bezer

Potrivit comunicatului ministerului de resort, în cadrul discuțiilor, ministrul a menționat că cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și Japonia este în ascensiune și a salutat intenția companiilor japoneze de a investi în țara noastră.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii a precizat: „Încurajăm lansarea proiectelor reciproc avantajoase în condiții privilegiate pentru investitorii japonezi prin explorarea oportunităților celor 7 zone economice libere din țara noastră, parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiții atractive pentru investitori străini”.

Totodată, Chiril Gaburici a apreciat ajutorul tehnic, în valoare de 37,2 milioane de dolari, oferit de Guvernul Japoniei prin intermediul Proiectului de asistență pentru fermierii neprivilegiați 2KR. În cadrul proiectului, pentru țara noastră au fost achiziționate și importate circa 7580 de unități de tehnică agricolă nouă, de care au beneficiat peste 3500 de oameni și cu ajutorul căreia se lucrează aproximativ 40 la sută din terenul arabil. Ministrul Economiei și Infrastructurii a mai subliniat importanța implementării proiectelor privind utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă.

La rîndul său, ambasadorul Japoniei a apreciat rezultatele înregistrate de Moldova în ultima perioadă, accentuînd reformele guvernamentale implementate, precum și deschiderea unor noi zone economice libere. De asemenea, a menționat că, grație facilităților oferite de ZEL și realizării cu succes a reformelor, a fost asigurată siguranța investițională și astfel companiile nipone care activizează pe teritoriul țării au deschis alte întreprinderi în mai multe regiuni ale Moldovei.

Menţionăm că Japonia a deschis în ţara noastră filiala fabricii de producție a cablajului electric pentru automobile a companiei nipone Sumitomo, deschisă recent la Strășeni, cu o investiție de 30 de milioane de euro și 2500 de locuri de muncă, precum și de compania Fujikura cu o investiție de 20 de milioane euro, care a creat peste o mie locuri de muncă și a deschis a doua fabrică în sudul țării cu alte o mie de locuri de muncă.