De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

Economie

La Londra, Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu ministrul Finanțelor Publice al României

Corina Bezer

În cadrul discuțiilor au fost discutate aspectele relațiilor moldo-române și perspectivele impulsionării acestora pe toate dimensiunile, accentul fiind pus pe implementarea unor proiecte investiționale, utilizând platformele existente sau crearea unor noi.

Un alt subiect al discuțiilor au fost reformele în sistemul financiar-bancar, care sunt implementate de autoritățile de la Chișinău, și posibilitatea utilizării experienței României în soluționarea problemelor în domeniul respectiv.

Octavian Calmîc și Anca Dana Dragu au abordat și problema oferirii de către România Republicii Moldova a primei tranșe de 60 milioane de euro din creditul de 150 de milioane. Ministrul Economiei a informat oficialul român spre care sectoare ale economiei naționale vor fi direcționate sursele financiare, precum și despre proiectele care urmează a fi realizate cu suportul creditului românesc.

În context, Octavian Calmîc și Sergiu Cioclea au informat ministrul român al Finanțelor Publice despre dialogul autorităților Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional și perspectivele semnării unui nou acord cu instituția dată.

Prezent la întrevedere, Andrei Dragoș, alternate director la BERD pentru Turcia, România, Azerbaidjan și Kârgâzstan, a menționat că România este dispusă spre o cooperare bilaterală multidimensională cu Republica Moldova, precum și să ofere tot sprijinul țării noastre în diferite organisme internaționale. În context, oficialul român a spus că România va oferi tot suportul politic Republicii Moldova la BERD în problema realizării proiectelor de interconexiune energetică a statului nostru cu sistemul comunitar.