De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 16 ore

Energie electrică

Ministerul Economiei Republicii Moldova a înaintat un proiect de interconectare cu sistemul energetic din România

Corina Bezer

Proiectul de reconstrucţie şi construcţie a liniilor electrice cu  tensiunea  de  110  kV Drochia – Şuri (14,3 km),  Şuri – Donduşeni (23,6 km), Chişinău – Hânceşti (25,5 km), Hânceşti – Cneazevca (42,7 km), Șoldăneşti – Ignăţei (22,0 km) este o componentă a proiectului ”Reabilitarea rețelelor electrice de transport ale ”Moldelectica” Î.S.”, care este implementat de Moldelectrica cu suportul BERD, BEI și al Comisiei Europene. Suma totală a finanțării constituie circa 40 mln. Euro, dintre care 5,3 mln. EUR pentru aceste 5 linii electrice, termenul de executare al lucrărilor fiind de 24 luni, informează Agora.

Scopul acestui proiect de importanță națională este modernizarea sistemului de infrastructură electrică conform standardelor europene și pregătirea pentru interconexiunea la sistemul energetic al UE – ENTSO-E.

Amendamentele operate vizează exproprierea terenurilor pe care vor trece liniile de înaltă tensiune. Potrivit proiectului de lege vor fi declarate de utilitate publică lucrările de interes național de construcție şi reconstrucție a celor 5 linii electrice.

În conformitate cu proiectul tehnic, lucrările de construcție și reconstrucție a liniilor electrice vor fi executate inclusiv pe terenuri proprietate privată cu o suprafață  de 1,649 de hectare, care aparțin la 765 de proprietari din 8 raioane: Drochia, Donduşeni, Rezina, Şoldăneşti, Hînceşti, Ialoveni, mun. Chişinău, Cimişlia şi Leova.

Despăgubirile pentru bunurile imobile expropriate se vor efectua din contul mijloacelor alocate din bugetul de stat. Suma despăgubirii urmează să fie negociată cu fiecare proprietar.

La acest moment, ÎS „Moldelectrica” a finalizat lucrările de proiectare și a încheiat contractele de alocare a terenurilor pentru aceste linii electrice. Contractul de executare a lucrărilor de construcție şi montaj se află la etapa finală a tenderului.