Bani euro

Noi acorduri de finanţare pentru Republica Moldova

Corina Bezer

Cabinetul de miniştri a aprobat ieri Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanţare pentru Programul transnaţional Dunărea 2014 – 202 dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană şi Ministerul Economiei Naţionale al Ungariei. Astfel, Republica Moldova va beneficia de asistenţă în valoare de cinci milioane de euro, sub formă de grant, pentru finanţarea proiectelor iniţiate de autorităţile publice, organizaţiile non-guvernamentale, instituţiile educaţionale şi Camerele de Comerţ şi Industrie.

„Acordul de finanţare are ca scop acordarea unui grant din fondurile instrumentului european de vecinătate în valoare de 5 milioane de euro şi are ca scop finanţarea activităţilor prevăzute în strategia UE pentru regiunea Dunării”, a declarat Lilia Palii, secretar general al Guvernului.

Participarea la Program va crea premisele necesare pentru aprofundarea relaţiilor de colaborare dintre instituţiile din Republica Moldova şi cele din ţările din regiunea Dunării, între care: Austria, Bulgaria, Ungaria, România, Republica Cehă, Germania, Serbia, Muntenegru şi altele. Valoarea totală a Programul este de 268,78 milioane euro şi este implementat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate.