Fructe şi legume proaspete

Norme europene pentru comercializarea fructelor şi legumelor proaspete

Corina Bezer

Proiectul stabileşte lista fructelor şi legumelor proaspete, care trebuie să fie conforme standardelor aprobate, printre acestea fiind: merele, perele, strugurii de masă, căpşunile, piersicii şi nectarinele, ardeii graşi, tomatele, salata verde. Totodată, sunt definite cerinţele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi marcarea produselor, fapt ce va spori accesul agenţilor economici pe piaţa europeană. Conform proiectului, fructele şi legumele vor fi divizate pe categorii în funcţie de calitatea, soiul, aspectul şi forma acestora.
Documentul nu se aplică pentru produsele fabricate în gospodăriile individuale pentru consum propriu, pentru cele care sunt în tranzit în Republica Moldova, precum şi pentru fructele şi legumele destinate prelucrării industriale sau procesării casnice.

Standardele specifice aprobate de Executiv prevăd stabilirea cerinţelor minime de calitate pentru fructele şi legumele proaspete şi vor asigura sporirea calităţii produselor, protejând astfel drepturile şi interesele consumatorilor. Modificările au fost elaborate în conformitate cu angajamentele asumate prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.