economie

Oportunități pentru mediul de afaceri! Numărul de acte permisive și licențe ar putea fi redus cu 25 la sută

Corina Bezer

Astfel, astăzi au fost semnate două dispoziții de Guvern care prevăd eliminarea constrângerilor existente asupra mediului de afaceri. 

„În primul rând este vorba despre reducerea actelor permisive pentru activitatea de întreprinzător”, a declarat premierul Pavel Filip.

Obiectivul acestor demersuri este reducerea cu 25% a numărului actelor permisive. Totodată, actele rămase vor fi aduse în conformitate cu legea, astfel încât și autoritățile și întreprinzătorii să aibă o înțelegere perfectă a necesității actului permisiv, a condițiilor, procedurilor și costurilor de eliberare a acestuia, evitându-se abuzurile.

În paralel cu această optimizare, va fi inițiată implementarea ghișeului unic pentru actele permisive, pentru care va fi necesar un sistem informațional în baza platformei oferite de Centrul de Guvernare Electronică.

A doua dispoziție ține de revizuirea ordinelor Serviciului Vamal care au impact asupra activității agenților economici, care se referă la procedurile, condițiile și restricțiile impuse agenților economici în cadrul controalelor vamale. Spre exemplu, există ordine ale Serviciului Vamal emise fără consultare cu mediul de afaceri, fără analiza impactului asupra mediului de afaceri, și unele chiar fără a fi publicate și înregistrate în Registrul actelor departamentale. Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției urmează ca, în termen de o lună, să analizeze aceste ordine și să le aducă în conformitate cu legislația, pentru a exista reguli clare și transparente, în beneficiul întreprinderilor.