Impozit pe avere

Peste 3000 de persoane vor plăti impozitul pe avere începând cu acest an

Nicolae Sîli

Sub incidența legii vor cădea persoanele care dețin unul sau mai multe imobile cu o suprafață mai mare de 120 de metri pătrați și o valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, a precizat în cadrul unei emisiuni la Prime ministrul finanțelor Octavian Armașu.

„Prin impozitul pe avere tindem să majorăm contribuția la bugetul de stat a oamenilor cu averi mai mari pentru a asigura așa numita solidaritate socială”, a precizat ministrul.

El a menționat că acesta este doar un prim pas.

„Scopurile politicii bugetar fiscale sunt edificarea unui stat social precum sunt toate statele din Europa, adică un mediu în care prosperă afacerile, cetățenii au un sistem simplu și clar de impozitare și există un sistem de redistribuire a veniturilor și solidaritate socială”, a declarat Octavian Armașu.

El a explicat cum s-a ajuns la aceste limite de 120 de metri pătrați și 1,5 milioane de lei.

„Studiile au arătat că, de regulă, bunurile imobiliare mai mari de 120 de metri nimeresc în categoria de bunuri cu valoare mai mare de care nu dispun reprezentanții clasei medii sau a celor cu venituri mai mici. Mai multe state din Europa au o astfel de limită”, a precizat ministru.

Octavian Armașu a menționat că în urma introducerii acestui impozit, statul speră să acumuleze venituri suplimentare de 50-100 de milioane de lei. Concomitent, vor fi înregistrate și stabilită valoarea imobilelor care nu au trecut prin această procedură în ultimii ani. De asemenea, administrațiile publice locale vor avea dreptul să facă evaluări imobiliare, astfel că baza fiscală va fi extinsă.

„Imobilele sunt primul pas. Ne gândim să impozităm și alte elemente care constituie averea. Evităm să impozităm bunurile care reprezintă mijloace de producere”, a mai declarat Octavian Armașu.

Experții prezenți la emisiune au salutat această inițiativă, chiar dacă, pentru început conține și anumite deficiențe.

„Sunt de acord să fie acest impozit despre care se vorbea încă acum 15 ani. Au trecut 15 ani și în sfârșit a început ceva care poate într-adevăr va aduce mai mulți bani la bugetul de stat”, a opinat expertul Ion Preașcă.

Sursa: Evenimentul Zilei