Republica Moldova - Uniunea Europeană

Pirkka Tapiola dezminte informațiile lui Dodon: „Din 2005 până în prezent, exporturile Rep.Moldova în UE au crestul considerabil”

Corina Bezer

Această creştere se datorează semnării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care, potrivit lui Tapiola, a adus doar avantaje economice pentru țara noastră. Însă, pentru ca beneficiile acestui document să fie absolute, autoritățile trebuie să-și respecte angajamentele  asumate. „Pentru ca Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană să funcţioneze este  necesar ca reformele cerute în  acest Acord să fie implementate”, a declarat Pirkka Tapiola. 

Potrivit oficialului european, odată cu implementarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, s-a observat și o creştere semnificativă a produsului intern brut, iar investitorii au devenit mai interesaţi de piața Republicii  Moldova. Pirkka Tapiola a mai subliniat că şi la capitolul diversitatea exporturilor s-a înregistrat o creștere considerabilă.

„Observ o creştere substanţială a exporturilor de produse agricole în Uniunea Europeană de când a intrat în vigoare DCFTA. De asemenea, se exportă cabluri şi produse textile de pe ambele maluri ale Nistrului”, a adăugat oficialul.

Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător este un acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții reciproc avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai larg  pe piață, decât ce este oferit altor parteneri comerciali.