Parlamentul Republicii Moldova

Procedurile de desemnare a candidaturii lui Sergiu Cioclea la funcția de guvernator al BNM vor fi inițiate astăzi

Corina Bezer

Sunt impresionat de experiența, studiile și cunoștințele pe care le are dumnealui. Sunt la fel impresionat și de acea dorință de a reveni și de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova și a sistemului bancar. Am avut discuții și tehnice, dar și chestiuni de pregătire a proceselor următoare, a declarat Andrian Candu.  

La rândul său, Sergiu Cioclea a afirmat:

Vă mulțumesc pentru ocazia de a prezenta astăzi, viziunea mea, parcursul meu și ideile preliminare pentru a rezolva situația complicată în sectorul bancar și în economie. Dar eu rămân convins că soluțiile pe care le vom putea pune în aplicare, dacă voi fi ales de parlament, vor fi cele bune pentru a rezolva problemele. Este o provocare deosebită pentru mine și probabil încă sunt copleșit și de responsabilitatea și provocările care m-ar aștepta în cazul desemnării de Parlament, pentru a începe să lucrez pentru reformele din sectorul bancar și binele țării.

Totodată, fracțiunea socialiștilor nu va susține candidatul propus de președintele Parlamentului, Andrian Candu, la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. 

„Din spusele colegilor care au participat în comisia de selectare, este o persoană profesionistă, dar noi considerăm că chiar și un laureat al Premiului Nobel nu are șanse să schimbe situația spre bine.  Socialiștii nu vor susține nicio candidatură în nicio funcție publică propusă de această majoritate”, a declarat Dodon.

Amintim că Sergiu Cioclea a fost propus de Comisia de concurs Președintelui Parlamentului pentru a ocupa funcția de guvernator al Băncii Naționale. Comisia a examinat nouă dosare recepționate, a intervievat și evaluat performanțele profesionale și manageriale ale candidaților, iar Sergiu Cioclea a acumulat cele mai multe puncte, 903 din 1000.