Programul „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” oferă angajaților din sectorul privat o compensaţie de până la 50%

Victoria Muntean

Statul va compensa treptat până la 50 la sută din suma de bază a creditului ipotecar, care nu include dobânzile aferente, comisionul de garantare și alte plăți bancare. Compensația se acordă lunar, de la aprobarea cererii pentru finanțare până la finalizarea perioadei de rambursare a creditului ipotecar.

Pentru anul 2019, sunt prevăzute 20 milioane de lei. Suma respectivă va fi ajustată anual în funcție de solicitările recepționate de la autoritățile publice și resursele disponibile în buget. Pentru a fi eligibili în cadrul programului, beneficiarii trebuie să întrunească următoarele condiții: costul locuinței nu poate depăși 600 de mii de lei, contribuția proprie inițială trebuie să fie de cel puțin 10% din prețul de procurare a locuinței, restul creditului ipotecar, de rând cu plățile aferente, urmează a fi achitat într-o perioadă de cel mult 25 de ani.

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip, la 26 martie 2018. Astfel, până acum, 2282 de tineri și familii tinere și-au procurat propria locuință cu ajutorul Programului guvernamental ”Prima Casă”. Pentru anul 2019, suma prestațiilor alocate în acest scop este de 20 de milioane de lei, această sumă fiind inclusă în bugetul de stat pentru anul curent.