fără gaze

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze naturale de la 1 ianuarie 2020

Victoria Muntean

Prim-ministrul Maia Sandu spune că acest risc este real, iar autoritățile de la Chișinău discută în aceste zile mai multe „soluții tehnice” pentru a evita o eventuală criză a gazelor.

„Avem soluțiile cum să asigurăm R. Moldova cu gaze naturale. Una dintre ele este să depozităm gaze naturale în Ucraina, să le cumpărăm mai devreme, la un preț mai mic, pentru că în iarnă va fi mai mare. Discutăm inclusiv despre identificarea resurselor financiare, pentru că va fi nevoie de resurse financiare substanțiale ca să facem acest lucru. Discutăm inclusiv cu UE. Toată lumea înțelege că situația este complicată și cu siguranță vom avea aceste soluții tehnice, doar că va fi o situație complicată pentru noi. Vom avea nevoie de bani suplimentari, dar nu vom rămâne fără gaz”, a spus pim-ministrul.

Totodată, Maia Sandu a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău, că, deocamdată, gazoductul Iași-Chișinău ar asigura necesarul de gaze pentru doar trei raioane și acesta ar putea fi gata abia la mijlocul anului viitor.