f

DE ULTIMĂ ORĂ

ÎNGRIJORĂTOR! Tariful la gaz s-ar putea majora la 15 lei 58 de bani pentru un metru cub

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz de la 10 lei și 19 bani fără TVA (ceea ce constituie 11 lei cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale la 14 lei 43 de bani, ceea ce constituie 15 lei și 58 de bani cu TVA inclus. O decizie în acest sens va fi luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Mai multe

gazoductul

România: Furnizarea de gaze prin România către Republica Moldova fără acordul Gazprom este una problematică și în niciun caz ieftină

18-10-2021 17:10

Republica Moldova a intrat în criză energetică, după ce autoritățile nu au reușit să negocieze în termen un nou contract de furnizare a gazelor cu gigantul rus, Gazprom. Mai mult, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a lăsat să se înțeleagă faptul că Rusia propune un „preț de piață”, ceea ce „este inacceptabil” pentru țara noastră. Declarațiile au fost făcute după o vizită eșuată în Sankt Petersburg, în cadrul căreia întrevederea anunțată cu șeful Gazprom a fost anulată, din motive „obiective”.

Chișinăul a declarat astfel stare de alertă în sectorul energetic, a deschis rezerva de stat de păcură, când sezonul de încălzire nici nu a început pentru consumatorii casnici. Spînu declară că mai sunt și „sursele alternative de gaz”, cum ar fi România, Ucraina sau sprijinul Uniunii Europene. Experții din țara vecină vin însă cu unele precizări, omise de autoritățile de la Chișinău, care fac problematică furnizarea de gaze prin România către Republica Moldova, scrie profit.ro.

„Furnizarea de gaze prin România către Republica Moldova fără acordul Gazprom este una problematică, pentru că sursa gazului ar trebui să fie fostul coridor transbalcanic, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, pe unde curge exclusiv gaz rusesc din TurkStream, comercializat de firmele prin care Gazprom efectuează exporturi către România, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef Energy (și filiala sa Imex Oil).

La finalul săptămânii trecute, pentru a-și putea acoperi consumul curent și necesarul de gaz depozitat pentru iarnă (24,5 TWh sau 74,5% din capacitatea totală în acest moment), România importa 75 GWh/zi prin punctul de la Negru Vodă, 5,6 GWh/zi prin punctul de la Giurgiu-Ruse și 12 GWh/zi prin punctul de la Csanádpalota.

În aceste condiții, este puțin probabil ca România să poată oferi gaz Republicii Moldova în absența cooperării Gazprom, care este singura companie care poate majora livrările prin Negru Vodă. Și în niciun caz gaz ieftin, dat fiind prețul de peste 400 lei/MWh de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), la care se adaugă costurile de transport”, scrie Florin Rusu pentru sursa citată.