dd

România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova

Corina Bezer

În același timp, potrivit Biroului Național de Statistică, în primele nouă luni ale acestui an, exporturile de mărfuri din țara noastră au crescut cu 3,4 la sută comparativ cu perioada precedentă a anului trecut. Astfel, Republica Moldova a exportat în 2019 mărfuri în valoare de peste 2 miliarde de lei, în timp ce în 2018, cifrele ajungeau la 1 miliard 900 de milioane de lei. Au crescut însă și importurile cu 2,2%, acestea însumând peste 4 miliarde 272 de milioane de dolari.

dd

Totodată, Uniunea Europeană rămâne a fi principalul partener economic al Republicii Moldova, cu o cotă de 65,6 la sută din total exporturi, în timp ce ponderea exporturilor pe piața țărilor CSI este de cinci ori mai mică – aproape 15 procente. Cele mai multe mărfuri din țara noastră sunt exportate în România, Italia, Germania, Federația Rusă și Turcia. Potrivit statisticilor, livrăm mai multe maşini şi aparate pentru industrie, produse alimentare şi animale vii. S-au majorat simţitor şi exporturile de articole manufacturate.

ff

În ceea ce privește importurile, cele mai multe mărfuri provin din România, Federația Rusă, China, Ucraina și Germania. În ţara noastră ajung tot mai multe maşini şi echipamente pentru transport, urmate de mărfuri şi articole manufacturate.

Amintim că Fondul Monetar Internațional a estimat o creștere economică de 3,5 la sută pentru Republica Moldova în anul 2019.