Insfrastructura rurală

România și R.Moldova vor avea un proiect comun pentru dezvoltarea infrastructurii rurale în circa 20 de localităţi

Corina Bezer

”Am discutat despre inițiativele ce urmează a fi susținute din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, despre preluarea experienței române în implementarea Eurocodurilor, precum și despre posibilitatea finanțării unor proiecte concrete în localitățile din țara noastră”, a precizat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

De asemenea, ministrul a mai declarat că o altă temă discutată a fost cea legată de semnarea unor noi Acorduri de colaborare între Agenţiile pentru Dezvoltare Regională din Republica Moldova și România.

„Cele două ministere ale Dezvoltării din România și Republica Moldova cred că sunt cei mai buni actori guvernamentali pentru a seta o colaborare între cele două țări, o colaborare care, dincolo de aspectele emoționale, dincolo de aspectele diplomatice, să spunem, trebuie să aibă o mare valoare pentru populațiile celor două state”, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale”, a afirmat Vasile Dîncu, Viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice al României.

Colaborare

Totodată, oficialul român a menţionat că părţile vor deschide un ciclu de colaborare, consultare şi schimb de experienţă comună între experți în domeniul construcțiilor, urbanismului, inclusiv construcției de locuințe sociale.

În principiu, am discutat și un proiect prin care vrem să dezvoltăm un pilot (program pilot — n.r.) de vreo 20 și ceva de localități din Republica Moldova pe care să le sprijinim noi cu un grant din partea MDRAP din România, cu câteva proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii rurale, proiecte care să încerce să seteze modul în care am putea să gestionăm în viitor câteva programe la standarde europene.

La finalul întrevederii, ministrul Vasile Bîtca l-a invitat la Chişinău pe omologul său pentru a continua discuţiile privind lansarea primelor proiecte de colaborare în ceea privește dezvoltarea între cele două state.