Salariile în România au crescut

Salariul mediu brut în România a crescut cu 10,2%

Corina Bezer

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%, iar indicele câştigului salarial real a fost de 114,4%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Indicele câştigului salarial real a fost de 110,1% pentru decembrie 2015 faţă de noiembrie. Comparativ cu octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în noiembrie 2015.

În decembrie, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de noiembrie în majoritatea activităţilor din sectorul economic.

Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte/proiecte. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de încetarea contractelor de muncă/disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

În sectorul bugetar au fost consemnate creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+10,7%), învăţământ (+9,4%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+4,0%), ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice.

Sursa: Agerpres.ro