instituțiile statului

Șefa de la Ministerul Finanțelor îndeamnă instituțile statului să verifice toate cheltuielile

Victoria Muntean

 „Reieșind din rezultatele analizei executării bugetului în perioada ianuarie-mai curent și estimările executării scontate pe an, Ministerul Finanțelor a identificat necesitatea diminuării cheltuielilor aprobate în bugetul de stat pentru anul 2019. […] Se recomandă prudență în executarea cheltuielilor de personal de către autoritățile care atestă surplus de mijloace, deoarece economiile identificate vor constitui sursă de acoperire a insuficienței la cheltuieli de personal pentru alte autorități publice”, se menționează în scrisoarea semnată de ministră.

Natalia Gavrilița a menționat că Ministerului Finanțelor i-ar fi dificil să identifice singur cheltuielile care pot fi reduse fără a periclita activitatea instituțiilor.

Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, a spus că, într-adevăr, au fost identificate cheltuieli „neprioritare” care pot fi tăiate, menționând achiziții precum „mașini, „servanturi” si „iPad-uri".

„Intuiesc că se va face mare tam-tam pe seama acestei scrisori. Propun tuturor mai întâi să citească atent ce-i scris și apoi să se „dea cu părerea”. Proiectul acestei scrisori a fost pregătit pe 11-12 iunie la solicitarea ex-ministrului, adică a mea. Scrisoarea (și ordinul de blocare a unor cheltuieli), este prima etapă în procesul de rectificare a bugetului și de asigurare a achitării salariilor. Nu este vorba despre micșorarea salariilor. Rectificări de acest gen se fac în fiecare an și îi îndemn pe toți să nu exagereze cu „condamnarea”. Totodată, acelor „cu gaura …în buget” le recomand să se abțină de la concluzii – „rămîneți mai bine filozofi…”. Sunteți deja la guvernare și prostia respectivă costă bani”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că miniștrii din Guvernul Sandu au spus că vor analiza situația economică lăsată de Cabinetul lui Pavel Filip, pentru a vedea ce proiecte inițiate mai pot continua.