Moldova Gaz

Transnistria a acumulat datorii de peste șase miliarde de dolari la Moldova-gaz

Corina Bezer

Subiectul a fost discutat miercuri, 20 aprilie, în cadrul unor audieri în cadrul comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Autoritățile dau asigurări că până la sfârșitul anului 2018 gazoductul Iași-Ungheni va fi extins până la Chișinău, mai ales că există riscul ca peste câțiva ani Rusia să nu mai exporte gaz prin Ucraina, relatează Radio Chișinău.

În 2015, Republica Moldova a consumat 2,9 miliarde de metri cub de gaz, dintre care două treimi au revenit regiunii transnistrene. Regiunea din stânga Nistrului a acumulat datorii de 4,5 miliarde de dolari pentru consumul de gaz, iar în total întreprinderea Moldova-gaz are datorii de aproximativ 6,2 miliarde de dolari, dintre care cinci miliarde față de concernul rus Gazprom.

Potrivit unor informații, din 2019 Rusia nu va mai tranzita gaz prin Ucraina. În aceste condiții, Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz. Ministrul adjunct al economiei Valeriu Triboi susține că până atunci ar urma să fie finalizată construcția gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Peste câteva luni urmează să fie finalizat studiul de fezabilitate, după care ar putea începe negocierile cu finanțatori internaționali ca să susțină realizarea proiectului.

Comisia parlamentară pentru economie buget și finanțe ar urma să organizeze audieri și în privința interconectării energetice cu România.