Transportatorii moldoveni de mărfuri vor putea circula pe teritoriul UE fără autorizații

Victoria Muntean

Miercuri, 29 iunie, a fost semnat Acordul UE-Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri. Documentul a fost semnat de viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și Christophe Bechu, ministru delegat, din partea presedinţiei franceze, în cadrul conferinței „Connecting Europe Days 2022, Europe’s mobility flagship”, care este cel mai important eveniment al UE privind mobilitatea și transport, ce se desfășoară în perioada 28-30 iunie, la Lyon, Franța.

„Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene. Aveți cale liberă în UE! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de UE”, li s-a adresat transportatorilor,  vicepremierul Andrei Spînu, care a semnat documentul din partea R. Moldova.

Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit.

La ceremonia de deschidere a evenimentului, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu Adina Vălean, comisar european pe transporturi și a semnat cu ministrul Transporturilor din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, o scrisoare comună pentru Comisia Europeană pentru dezvoltarea:

• coridorului rutier pe direcția Jytomyr – Berdiciv – Vinnytsia – Nemyriv – Soroca – Râșcani. Dezvoltarea acestui traseu, în special, includerea lui în harta TEN-T și construirea unui pod de frontieră peste râul Nistru vor rezolva problemele logistice și vor crea condiții adecvate de siguranță pentru transportul și schimbul de mărfuri cu Uniunea Europeană;
• rețelei de drumuri a Republicii Moldova cu rețeaua de autostrăzi din România, prin construirea podului rutier Ungheni (România) – Ungheni (Moldova) peste râul Prut, ca o continuare a autostrăzii A8 Târgul-Mureș – Iași – Ungheni, care va deschide o mare oportunitate de extindere a acestei construcții la Chișinău și Odesa.

Tot astăzi, oficialul moldovean a semnat alături de alte țări (Austria, Germania, Croația, Bulgaria, Cehia, România, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Serbia, Ucraina) și Concluziile privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și afluenții săi. Documentul vine să sprijine durabil și eficient navigația pe Dunăre, reducerea barierelor administrative în navigația transfrontalieră a râului, dezvoltarea infrastructurii terestre, în special locurile de acostare.